latinica  ћирилица
23/08/2019 |  08:52 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Протест против изградње ауто-пута кроз најплодније земљиште у долини Неретве

Мјештани јужних мостарских насеља, који се противе изградњи ауто-пута кроз најплодније земљиште у долини Неретве, данас ће одржати мирни протестни скуп у насељу Косор.
Долина Неретве (Фото: e-fotografija) -
Долина Неретве (Фото: e-fotografija)

- Иако из предузећа Аутоцесте ФБиХ тврде да на дионици Мостар Југ-тунел Квањ нема незадовољства и да су већ урадили на десетине рјешења, стање на терену је сасвим супротно, те се већи број мјештана, махом повратника, противи насилној експропријацији земљишта и уништавању њихових кућа и природних богатстава - саопштено је из Удружења Срба повратника, које такође учествује у протестима.

Они захтијевају враћање процеса у законске оквире и одржавање јавне расправе о траси ауто-пута Коридор 5Ц кроз јужни дио Мостара.

- Удружење Срба повратника, предузима све правне кораке и помаже повратницима, у сарадњи са домаћим адвокатима и правном помоћи намијењеној повратницима да заштите себе и своје власништо у овом процесу током којег су Аутоцесте ФБиХ направиле тешке повреде процедура и без јавне расправе тј. укључења свих заинтересованих страна почели насилнички улазити у приватне посједе и обиљежавати трасу која је резултат неформалних договора највиших званичника у БиХ, а која не води рачуна о посљедицама нити стварним трошковима - наводи се у саопштењу.

Удружење подсјећа да, према препорукама струке, најповољнија траса иде преко обронака Подвележја, гдје нема никаквих конфликата у простору, тј. нема откупа приватног земљишта нити рушења повратничких кућа и винограда.

- Позивамо Аутоцесте ФБиХ да без одгађања организују јавну расправу о траси Коридора 5Ц јужно од Мостара, јер су то по закону дужни урадити, а без тога излазе из правног оквира и дубље улазе у наставак илегалног процеса, што ће имати велике правне посљедице и велики губитак за њихово предузеће на крају - наводи се у саопштењу.