latinica  ћирилица
23/08/2019 |  12:10 ⇒ 26/08/2019 | 15:08 | Аутор: РТС

Шуме Амазона у пламену, Бразил зове у помоћ (ФОТО/ВИДЕО)

Послије великих критика из цијиелог свијета због пожара у бразилском дијелу Амазоније, предсједник Бразила Жаир Болсонаро признао је да фармери можда пале прашуму, али је критиковао и друге земље зато што не интервенишу.

Шеф бразилске државе каже да његовој земљи недостају средства за борбу против ватре у Амазонији.

Француски предсједник Емануел Макрон упозорио је да пожари представљају "међународну кризу", и позвао чланице Г7 да разговарају о том проблему на самиту у Бијарицу, који је заказан за предстојећи викенд.

Људи су криви

Организације за заштиту животне средине и истраживачи кажу да су ватре у бразилској прашуми Амазонији произвели сточари и дрвосјече желећи да очисте и искористе земљу, што подржава и предсједник државе

- Велику већину ових пожара је покренуо човјек - рекао је Кристијан Поириер, програмски директор непрофитне организације Амазон Воч.

Додао је да се чак и током сушних сезона Амазонија - влажна прашума - не пали лако.

Према Свјетској фондацији за природу, ако је Амазонија неповратно оштећена, умјесто кисеоника би могао да почне да се емитује угљеник - главни покретач климатских промјена.

Министар за заштиту животне средине Рикардо Саљес објавио је на Твитеру да су пожари настали због сувог времена, вјетра и врућине, али метеоролошкиња Си-Ен-Ена, Хејли Бринк, изјавила је да су пожаре "дефинитивно изазвали људи" и да их не могу приписати природним узроцима попут удара грома.

Сматрало се да је већина Амазоније отпорном на ватру, али како климатске промјене и крчење шума преуређују свијет, расте учесталост и интензитет пожара у дивљини, показала су недавна истраживања.

- Пожари у Амазонији нису природни догађаји, већ их изазива комбинација суше и људског дјеловања. И антропогене климатске промјене и регионална крчења шума повезане су са повећањем интензитета и учесталости суша над Амазонијом -написали су британски истраживачи за магазин Конверзејшн.

Реакције широм свијета и Бразила

Све већи број пожара подстакао је људе широм свијета да организују демонстрације због заштите највеће прашуме на свијету. Планирани су протести у пет европских престоница (Лондон, Париз, Мадрид, Лисабон, Даблин) и 40 градова у Бразилу током предстојећег викенда.

Становници градова који су највише погођени посљедицама пожара изнели су своје утиске на друштвеним мрежама.

Незадовољство ситуацијом у Сао Паолу истакао је и фудбалски клуб из тог града Коринтијанс на свом Инстаграм налогу. Постављен је видео на ком у оквиру грба гори силуета државе Сао Паоло.

 

      View this post on Instagram

#RezePelaAmazônia #PrayForAmazonia

A post shared by Corinthians (@corinthians) on Aug 22, 2019 at 9:41am PDT