latinica  ћирилица
23/08/2019 |  14:09 ⇒ 14:30 | Аутор: Агенције

Погинуо Анђело Грубишић, познат као "летећи човјек"(ВИДЕО)

Британски инжењер астронаутике српског поријекла, професор доктор Анђело Грубишић (38), погинуо је приликом тестирања летећег одјела, које је сам дизајнирао, јавили су британски медији.
Анђело Грубишић - Фото: Screenshot/YouTube
Анђело ГрубишићФото: Screenshot/YouTube

Грубишић је настрадао у уторак приликом скока са непокретног објекта, тзв. бејс џампинга, у Саудијској Арабији, неколико седмица након што га је Британска падобранска асоцијација прогласила шампионом летења у летачком одијелу.

Грубишић је предводио дизајнерски тим који је радио на летачким одијелима у Универзитету у Саутемптону гдје је предавао астронаутику.

Претходно је радио и на погонима за летјелице у Европској свемирској агенцијие (ЕСА) и Америчкој свемирској агенцији (НАСА).

Године 2015. је покренуо "Пројекат Икарус" и дизајнирао летачка одијела која су рушила рекорде, док је истовремено радио на унапређењу њихове безбједности.

Његова породица је навела да је Анђело изгубио живот радећи оно што је највише волио, скакао у летачком одијелу и поручила да жели да осигура да цијели свијет зна за његова достигнућа и амбиције.

Грубишић, познат и као "летећи човјек", чији је отац поријеклом из Лике, боравио је у Србији прошле године.

- Оно што желим од живота је да летим, одушевљава ме мит о Икару и то како је за њега летење било једноставно. Био бих најсрећнији када бисмо могли да летимо без ичега. То се наравно неће догодити, али покушавамо да опрему којом летимо, сведемо на минимум и то ме усрећује - рекао је тада Грубишић.