latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:52 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Привредници у Српској против поскупљења струје

Привредници из Републике Српске противе се најављеном поскупљењу електричне енергије за индустријске произвођаче. Сматрају да ће то негативно утицати на пословање предузећа. Из Електропривреде планирају да од 1. септембра за пет процената повећају цијену електричне енергије за више од 1.070 привредних субјекта.

Привредници у Српској доведени су пред свршен чин, сматра пословна заједница. Само неколико дана пред крај овог мјесеца добили су нове уговоре од Електропривреде, који би требало да важе од септембра. Цијена електричне енергије повећана је пет одсто док је тзв. нижа тарифа виша 40 процената. Ова одлука, мишљења су, не иде у прилог растерећења привреде.

- Поред овог поскупљења, које је за неке сегменте мања, а за неке већа, ми имамо и проблем са потписивањем уговора са Електропривредом Републике Срспке јер у њима има доста правних грешака јер су рађени на брзину - истиче Саша Тривић из Уније удружења послодаваца.

Владимир Благојевић из Привредне коморе Српске истиче да ће се повећања цијене електричне енергије негативно одразити на укупну привреду, а посебно на она приврдна друштва која су велики потрошачи струје и којима, како каже, и најмање повећање цијене утиче на укупно пословање.

Нови цјеновник добило је 1.073 предузећа у Српској. У Електропривреди кажу да су од повећања цијене струје изузете болнице и комунална предузећа, а дјелимично и произвођачи електричне енергије и велетрговине.

Далибор Шиповац, директор Дирекције за снабдијевање електричном енергијом ЕРС, каже да купци слободно могу да бирају снабдјевача електричне енергије и нису обавезни да прихвате понуду Електропривреде Репоблике Српске.

Из Електропривреде наводе да ако купац не потпише уговор, до тада испоручену електричну енергију, платиће увећану за девет одсто. Пословна заједница сматра да је то злоупотреба монопола и веч за сљедећу седмицу најављује састанке са представницима Електропривреде, али и премијером и Владом.

У Електропривреди кажу да је и са најављеним поскупљењем цијена струје 38 евра по мегават часу што је испод тржишне вриједности. Истичу да је у Федерацији БиХ та цијена је виша за 30 одсто, док је у Србији она виша за 50 одсто.

Саша Тривић додаје да је цијена струје у Српској до сада била компаративна предност наше привреде, тако да ће овај излазак на тржишну цијену, како каже, негативно утицати на конкурентност.

Из Владе данас нису коментарисали најављено поскупљење. Посљедње поскупљење електричне енергије за привреду уведено је прије пола године.