latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:15 | Аутор: СРНА

Болсонаро: Постоји могућност да војска помогне

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро рекао је данас да постоји могућност да ће војска бити ангажована за помоћ у гашењу пожара у кишној шуми у Амазонији.
Амазонија   (Фото:твитер) -
Амазонија (Фото:твитер)

Болсонаро је истакао да ће одлука о евентуалном ангажману војске бити донесена на састанку на највишем нивоу који ће бити одржан нешто касније.

Број пожара у Амазонији ове године порастао је за 83 одсто у односу на прошлу годину и уништен је велики дио шуме која се сматра кључном у борби против климатских промјена.

Француски предсједник Емануел Макрон и генерални секретар УН Антонио Гутерес су на друштвеној мрежи "Твитер" изразили забринутост због пожара који су достигли рекордан број ове године и уништили широке појасеве шуме који се сматрају плућима свијета.

Из канцеларије британског премијера Бориса Џонсона изражена је дубока забринутост због пожара и утицаја због губитка драгоцјених станишта, те наглашено да ће искористити прилику да током самита Г7 у француском граду Бијарицу скрене пажњу на заштиту природе.

Бразилски предсједник је усљед раста међународних критика због пожара у Амазонији од страних сила затражио да се не мијешају.