latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:14 | Аутор: СРНА

Вулин: Изјава Китаровићеве - увреда за жртве и здрав разум

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је као увреду за жртве и здрав разум изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић којом је осудила, како је рекла, "ненародне тоталитарне режиме, комунистички и усташки".
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да изјава Колинде Грабар Китаровић "да су комунисти и фашисти исто" представља "немоћну освету сљедбеника /усташког поглавника Анте/ Павелића који могу да прихвате да су усташе заробили и партизанима у Блајбургу предали Енглези, али не и да су их стријељала браћа покланих јасеновачких Срба".

- Поредити Црвену армију и Вермахт, 6. личку и Црну легију, јесте као да поредите Колинду Грабар Китаровић и Диану Будисављевић - увреда за жртве, увреда за здрав разум - нагласио је Вулин.

Он је навео да су "грешили комунисти послије рата, а посебно српски комунисти, што све усташе нису кажњене бар истом судбином као остали злочинци у Блајбургу", саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Да су тако комунисти урадили, не би било покушаја правдања усташа и убијања српске дјеце у избјегличким колонама у грађанском рату у Хрватској - додао је Вулин.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је у Цркви Светог Михаела у Грачанима поручила да осуђује "ненародне тоталитарне режиме, комунистички и усташки, једнопартијску страховладу, те великосрпски тоталитаризам и његову агресију на Хрватску".

Она је присуствовала миси у овој цркви поводом Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.