latinica  ћирилица
23/08/2019 |  19:06 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Коз. Дубица: Ухапшена два лица због илегалне продаје артефаката

У Козарској Дубици ухапшен је двојац, осумњичен за недозвољену трговину културно-историјског добра. Претресом на више локација, пронађени су бројни предмети са археолошком, културном и историјском вриједношћу. Осумњичени су, како наводе у МУП-у Српске, помоћу метал-детектора проналазили предмете, и продавали их путем интернета.

МУП Српске у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом спровео је акцију у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива "Пандора четири" усмјерене на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета.

Мирна Миљановић, портпаролка МУП-а Републике Српске, истакла је да су у оквиру акције, по наредби Основног суда у Козарској Дубици, извршени претреси на више локација на подручју Козарске Дубице, а слободе су лишена лица Ж.С. и И.С. из Козарске Дубице.

- Ова лица се сумњиче да су починила кривична дјела недозвољена трговина, присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја и кривично дјело изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или природних ријеткости - навела је Миљановићева.

Стрелице, врхови копља, сјекире, мали кипови, фигуре и ковани новац дио су предмета заплијењених приликом претреса двије локације у Козарској Дубици након чега су лишени слободе Жељко и Илија Сљепчевић. У породичној кући Сљепчевића данас врата закључана. Комшија Бранко Јанковић каже да се отац и син овим послом годинама баве.

- Он има тих предмета не једну собу, него двије. Те предмете је прво тражио по својој башти, а касније их је, како чујем, тражио по Козари - прича Бранко.

Закон Српске је јасан - археолошка и историјска добра и културна насљеђа не могу и не смију бити предмет илегалне трговине. Археолози, да би истражили било који локалитет, морају прво урадити пројекат и поднијети захтјев Републичком заводу за заштиту споменика културе да би добио дозволу да приступи локалитету и врши археолошка ископавања.

Подручје слива Сане, Уне и Саве богато је бројним праисторијским, античким и средњовијековним локалитетима. Због свега тога, археолошки криминал није ријеткост на сјеверозападу Српске, истиче археолог Миленко Радивојац.

- То само кап у мору таквих дешавања, не само код нас овдје него иначе, а закон је строго дефинисао да све оно што је у земљи у води припада држави - истиче Радивојац.

Након полицијске обраде предмет ће бити предат у надлежност Окружног јавног тужилаштва у Приједору.