latinica  ћирилица
23/08/2019 |  21:11 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Вишеград: Почела међународна ликовна колонија

Међународна ликовна колонија отворена је вечерас у Градској галерији Вишеград, а окупила је око двадесетак учесника из Србије, БиХ, Француске и Канаде.
Вишеградски мост - Фото: СРНА
Вишеградски мостФото: СРНА

Умјетници ће мотиве за дјела проналазити на мосту Мехмед паше Соколовића, у Андрићграду, кањону ријеке Дрине и другим знаменитим мјестима.

Колонију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да је Међународна ликовна колонија препознатљива као саставни дио умјетничког живота Вишеграда.

- Вишеград је средиште културних дешавања, а ово је још једна у низу манифестација која показује да смо град у који се радо долази, град слободе, нових дјела и стваралаца - навео је Ђуревић.

Он је истакао да ова манифестација пружа могућност да уживамо у дјелима непролазне љепоте коју стварају умјетници са свих страна.

Директор Градске галерије Вишеград Славко Тушевљак рекао је да Градску галерију одликује легат Градске галерије.

 Ја могу да се похвалим да легат градске галерије има више од 1.000 дјела слика, скулптура, фотографија и то је легат који се чува у Градској галерији Вишеград - навео је Тушевљак.

Умјетник из Београда Јелена Божовић Ђорђевић рекла је да је Вишеград један од градова у који радо долази.

- Мени је ово једно од љепших места за стварање, како је говорио нобеловац Андрић. Највећи искорак у свијету који смо направили, направили смо одавде. Овај амбијент је један од најинспиративнијих на овом подручју - истакла је Ђорђевићева.

Умјетник Милош Шобајић одушевљен је природом која окружује Вишеград.

- Диван је Вишеград ја сам прије двије године имао изложбу у Андрићграду. Од тада једва чекам да видим Вишеград и народ у дивном крају. Ови кањони кроз које смо пролазили су велелепни и ово је изузетно, привлачно мјесто, ја бих овдје долазио сваки час да је мало ближе", навео је Шобајић.

Међународна ликовна колонија биће завршена у петак, 30. августа, када ће се одржати и изложба дјела насталих на овогодишњој ликовној колонији.