X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
24/08/2019 |  09:27 ⇒ 09:27 | Извор: СРНА

Руски писац и даље не може у БиХ

Забрана уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину, по наредби Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, на снази је већ годину дана.
Захар Прилепин (Фото: Sputnik/Petar Vujanić) -
Захар Прилепин (Фото: Sputnik/Petar Vujanić)

Гранична полиција БиХ је 23. августа прошле године вратила Прилепина са граничног прелаза Рача у Србију и забранила му улазак у БиХ, уз образложење да "представља безбједносну пријетњу за ову земљу".

Прилепину је улазак у БиХ забрањен наредбом Обе, која је и даље на снази, за коју нико од руководства ове агенције никада није дао разумно образложење, нити објаснио због чега један писац представља пријетњу по националну безбједност, јавни поредак и међународне односе БиХ.

Замјеник предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Горан Селак рекао је за "Глас Српске" да је забрана уласка Прилепину у БиХ један од апсурдних случајева због којих је неопходно да БиХ добије функционалну власт у којој ће партиципирати људи који ће на прави начин заступати и штитити интересе Српске и српског народа.

Члан тог одбора Костадин Васић рекао је да је "црње од најцрњег хумора у свему томе је то што је забрану уласка једном од најчитанијих савремених руских писаца потписао човјек са фалсификованом дипломом, директор Оба Осман Мехмедагић.

- У корак с њим иде министар безбједности у Савјету министара /у техничком мандату/ Драган Мектић, који врата БиХ широм отвара исламским повратницима са страних ратишта, а затвара људима као што је Захар Прилепин - рекао је Васић.

Члан скупштинског одбора Драган Галић навео је да је забрана једном писцу да дође у БиХ и говори истину вјероватно резултат тога што та истина није одговарала неким појединцима, што је недопустиво.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић навела је да је прошле године Прилепин требало да буде гост књижевне вечери у склопу манифестације "Кочићев збор", додајући да јој је жао што је протекла година дана, а да се ништа није промјенило по питању статуса тог писца.