X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
24/08/2019 |  10:03 ⇒ 10:03 | Извор: Б92

Трамп има нови план за Гренланд

Администрација америчког председника Доналда Трампа планира да отвори амерички конзулат на Гренланду.
Трамп жели да купи Гренланд - Фото: илустрација
Трамп жели да купи ГренландФото: илустрација

Трамп има све веће стратешко и економско интересовање за ту данску територију.

У писму које је Стејт департмент упутио Конгресу, оснивање конзулата у Нууку дио је плана америчке спољне политике да повећа присуство на Арктику, преноси АП.

- САД имају стратешки интерес за унапређење политичких, економских и комерцијалних односа широм арктичког региона - наводи се у писму упућеном конгресном Одбору за спољне послове.

Како се наводи, стално дипломатско присуство омогућило би САД да заштити основне капиталне јединице на Гренланду и истовремено развије дубље односе са гренландским званичницима и друштвом.

У писму се наводи да ће конзулат бити "кључна компонента напора САД за повећање америчког присуства на Арктику и да ће послужити као ефикасна платформа за унапређење америчких интереса на Гренланду".

Трамп је прошле недјеље изазвао дипломатски спор са Данском, након што је предложио да САД купе Гренланд, што је данска Влада одбила.

САД су отвориле конзулат на Гренланду 1940. године након нацистичке окупације Данске, а који је затворен 1953. године. Нови конзулат отворен је 1954. године у престоници Гренланда.

Стејт департмент је навео да је већ одредио службеника за послове из америчке амбасаде у Копенхагену, а сада планира да запосли локално особље на Гренланду до јесени, или убрзо након тога.

Очекује се да ће у конзулату до 2020. године бити седам запослених.