latinica  ћирилица
24/08/2019 |  14:08 ⇒ 19:51 | Аутор: РТС

Звездаши обарају рекорде у хуманитарној мисији

Хуманитарна акција "Црвено-бијела крв", 17. по реду, почела је данас на стадиону "Рајко Митић", а послије само неколико сати извјесно је да ће бити оборени сви рекорди.
Хуманитарна акција "Црвено-бела крв" - Фото: РТС
Хуманитарна акција "Црвено-бела крв"Фото: РТС

Наиме, навијачи Црвене звезде одазвали су се у великом броју да покажу хуманост и дају крв, за шта ће овај пут добити изузетно вриједан знак пажње - на поклон улазницу за утакмицу против Јанг Бојса.

Испред Маракане формирана су два реда, један за благајне, а други испред Медија центра гдје се даје крв.

Портпаролка Института за трансфузију крви Гордана Антуљесков изјавила је да је ово што се дешава одраз високе свијести грађана.

- Мислили смо да је немогуће да се обори рекорд од прије двије године када смо овдје за два дана акције скупили 1.225 јединица крви. Овај ће пут извјесно бити знатно више, што нам много значи сад кад је сезона годишњих одмора и када је период смањеног одзива. Ове акције су одраз високог нивоа свијести суграђана. Морам да кажем да су све акције у организацији Црвене звезде и навијача увијек биле велике и када није било малог знака пажње - рекла је Антуљескова Танјугу.

Истакла је да је оно што је највредније дар који ови људи чине.

- Ова ситуација је произвела фантастичну енергију, не само данас него и у друштву. Ми наравно увијек навијамо за нашу земљу када је спорт у питању, али на овај начин и за наше суграђане којима је помоћ неопходна и требало би увијек да се сјетимо да и они постоје - истакла је Антуљескова.

Акција давања крви траје до сутра у 18 сати, а крв могу дати све особе од 18 до 65 година, уз услов да су здраве, да су претходне ноћи спавале уобичајено, да су обједовале, да су унијеле одређену количину течности, као и да нису под дејством алкохола или неких других опијата.

Такође, неопходно је да интервал између давања крви буде три мјесеца за особе мушког, односно четири мјесеца за особе женског пола.