latinica  ћирилица
24/08/2019 |  14:31 | Аутор: Дојче веле

Рајнише пост: Марин – након дуге потраге тамо гдје треба

Диселдорфски лист Рајнише пост у опширном чланку хвали некадашњег њемачког репрезентативца Марка Марина. Некада су га поредили са Месијем и то није добро прошло. Али у Звезди је постао "господин фудбалског циркуса".

- Одувијек је имао шпицаст нос. Али у међувремену је цијело лице постало мало грубље, мање младолико. Није ни чудо, јер младић сада има 30 година и прави је господин фудбалског циркуса. То потврђују и симболи почасти. Сада Марко Марин на терену предводи екипу београдске Црвене звезде као капитен. Он је фудбалски лидер - пише лист Рајнише пост из Диселдорфа.

Текст о некадашњем њемачком репрезентативцу најављен је ријечима да му је Звезда десета станица у професионалној каријери, али да тек сада дјелује да је послије дугог тражења стигао тамо гдје треба.

Наводи се да је у ремију са Јанг Бојсима у Швајцарској опет припремио оба гола, а да је вјероватно његова најбоља утакмица она од прошле године када је у Београду надигран Ливерпул, каснији првак Европе. Наводе се ријечи Митра Мркеле да Звезда дуго није имала таквог играча.

- Одавно неко није тако нешто могао да каже за Марина. Заправо, било је тако давно да нико није могао да очекује да ће се такве ријечи опет чути. Вјероватно ни сам играч. Иза њега је класична прича о пропадању коју су доживјели многи таленти - пише Рајнише пост.

Подсјећа се на 2009. годину када је Марин као двадесетогодишњак већ играо за Менхенгладбах у Бундеслиги, већ дебитовао за сениорску репрезентацију Њемачке, али ипак на клупи пресједио Европско првенство за играче до 21 године.

- Са клупе је гледао како Мануел Нојер, Џером Боатенг, Бенедикт Хеведес, Матс Хумелс, Сами Кедира и Месут Озил постају европски прваци. Пет година касније све поменуте колеге припадале су тиму који је постао првак свијета у Рију. А Марина већ дуго нико више није помињао - пише лист.

- Његов дриблерски таленат и за ову браншу тако типична непримјерена и преурањена поређења са неупоредивим Лионелом Месијем ставила су Марина под рефлекторе којима није био дорастао премда ни он ни његови савјетници то нису жељели да увиде.

- Дјеловало је да обећава у јаком тиму Вердер Бремена. Играо је са тако пуно вица, понекад одузимајући дах, тако да је Челси осигурао његов потпис у некој врсти опкладе на свијетлу будућност њемачког репрезентативца. (...) Челси је изгледа изгубио опкладу. Позајмљивао је Марина који је постао нека врста путујућег радника са станицама у Севиљи, Фиренци, Трабзону и Пиреју - наводи лист.

Лист подсјећа на фотографије са средине деведесетих на којима је Марин у превеликом Звездином дресу. Зато му се, пише, могло вјеровати када је долазак у Звезду описао као испуњење дјечачког сна.

Да ли ће Звезда бити и посљедња станица његове одисеје? Новинар Рајнише поста мисли да је то могуће:

- Он је потребан Црвеној звезди. Шампионској титули у првој својој сезони допринјео је са седам голова и тринаест асистенција. То је биланс попут оног из успјешних времена у Гладбаху и Бремену. То је касни доказ да његових шеснаест наступа за национални тим нису били случајност - пише у тексту Рајнише поста.

Лист закључује:

- Па ипак, вјероватно је срећан што више нико не пише о њемачком Месију, као што су енглеске новине радиле прије преласка у Челси. Може бити да је господин Марин у рану јесен своје каријере поново нашао срећу - закључује лист.