latinica  ћирилица
24/08/2019 |  15:58 ⇒ 21:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Хиљаде људи на улицама Француске: Протест против Г7 (ВИДЕО)

Француска полиција употријебила је водене топове и сузавац против демонстраната, антиглобалиста и активиста против капитализа у мјесту Бајон, недалеко од Бијарица гдје је у току тродневни самит Г7, чији је домаћин француски предсједник Емануел Макрон.

Антиглобалистима и активистима за заштиту животне средине придружили су се демонстранти покрета Жутих прслука и баскијски сепаратисти. Неки су носили маске са ликовима лидера Г7.

Они су протестовали против економске и климатске политике најразвијенијих индустријских земаља и промовисали алтернативе.

- Водећи капиталистички лидери су овдје и ми морамо да им покажемо да се борба наставља. Богати имају све више новца, а сиромашни ништа. Видимо како горе шуме Амазоније и топи се Арктик. Лидери ће нас чути - рекао је Ален Мисана, који носи жути прслук - симбол антивладиних демонстрација у Француској.

Демонстранти су носили транспаренте с различитим порукама - од оних који се тичу права геј популације, до оних упућеним лидерима Г7, преноси Ројтерс.

Самит Г7 у Бијарицу обезбјеђује више од 13.000 полицајаца уз подршку војника.