latinica  ћирилица
24/08/2019 |  16:18 ⇒ 25/08/2019 | 08:22 | Аутор: РТРС

Политика уцјењивања не престаје; Шта поручују Џаферовић и Комшић?

Ни три дана пред сједницу на којој би требало да буде разматрано именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, хрватски и бошњачки члан Предсједништва не одустају од политике уцјењивања.

Тегелтија, кажу, њихову подршку неће добити док српски члан Предсједништва не пристане на програм приближавања БиХ НАТО-у. Представници Републике Српске упозоравају да политичко Сарајево оваквом политиком Босну и Херцеговину уводи у још дубљу кризу.

Предсједавајући и хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић, који је на захтјев српског члана Милорада Додика за уторак заказао ванредну сједницу понавља да неће подржати Зорана Тегелтију. Комшић каже да нису испуњени услови за именовање новог предсједавајућег Савјета министара и истовремено Додика оптужује да инсистирањем на сједеници наводно Тегелтију политички жртвује.

- Не постоји никаква шанса да гласам за кандидата за предсједавајућег Савјета министара прије него што се достави АНП, јер поступам и поступаћу по закону, поштујући раније усвојене одлуке Предсједништва БиХ, а које се у овом конкретном случају тичу НАТО интеграција - каже Комшић.

И бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић каже да Тегелтију неће подржати, без обзира на то што је задовољио све провјере Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту.

- Мој став остаје непромијењен. Без поштивања свих закона и преузетих међународних обавеза БиХ, што укључује и слање АНП-а, ниједан кандидат за предсједавајућег Савјет министара БиХ неће добити моју подршку. Дакле, ако нема слања АНП-а, нема ни кандидата за предсједавајућег Савјета министара - истиче Џаферовић.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик тврди да су након безбједносних провјера испуњени сви формално-правни услови да Тегелтија буде предложен за предсједавајућег Савјета министара.

Одбацује политику уцјењивања и понавља да је најважније конституисати институције сходно изборној вољи.
Додик наглашава да само тако конституисане институције могу разматрати спорне политичке теме.

- Ја сам се само чуо са господином Комшићем око тога да ли он да закаже сједницу или да је ја тражим, захтјевам да се то уради. Постоји уставна процедура да се након избора врши избор законодавних и извршних органа власти, БиХ то ових 10 мјесеци не успијева, и коначно то треба да се приведе крају - навео је Додик.

Члан Комисије за припрему избора Савјета министара, Сташа Кошарац из СНСД-а, каже да Комшић и Џаферовић ни у Уставу ни у Пословнику немају упориште за аргументе због којих најављују блокаду.

 - Ја вјерујем да постоје капацитети и разумијевања да се избјегне дубока криза у БиХ, али ако Џаферовић и Комшић желе да уђу у ту кризу и уколико одређене пробосанске структуре потпомогнуте неким амбасадама Запада то желе, није нам ни то спорно - истакао је Кошарац.

Програм приближавања НАТО-у АНП којим Џаферовић и Комшић уцјењују именовање новог предсједавајућег Савјета министара одбацили су и СДС-ови и ПДП-ови министри у техничком мандату, укључујући и Драгана Мектића који је не тако давно изјављивао да прижељкује чланство БиХ у овом војном савезу.