latinica  ћирилица
24/08/2019 |  17:47 | Аутор: СРНА

Нобило: Напади на Србе посљедица "пузајуће" фашизације друштва

Угледни хрватски адвокат Анто Нобило оцијенио је да су физички напади на представнике српске мањине у Хрватској посљедица "пузајуће" фашизације друштва и да политичари треба да схвате да су одговорни за оно што се десило.

- Ја то видим као логичну посљедицу кокетирања политичара са НДХ и релативизирања усташких злочина. Дакле, једноставно треба уочити ту везу и уочити да су политичари одговорни за ово што се десило - рекао је Нобило.

Он је за портал Radiosarajevo.ba рекао да кривицу сносе и полиција и Државно тужилаштво који не реагују.

Нобило истиче да је није случајно да се сада учестало дешавају напади на Србе, јер је то производ атмосфере у друштву.

Он каже да није могуће рехабилитовати усташтво, а да се не добије све што уз њега иде.

- Ако легализујете у неком облику у јавном простору поздрав `За дом спремни`, онда морате бити `спремни` да уз то добијете оно све што иде уз тај поклич, а то је напад на националне мањине, покушаји тјерања националних мањина, стављање Срба у статус грађана другог реда и друго - рекао је Нобило.

Он је подсјетио на случајеве када су "неки маргиналци" парадирали у униформама уз узвик "За дом спремни" на прослави "Олује", а полиција није подносила прекршајне пријаве, нито је то урадила када пјевач Марко Перковић Томпсон виче "За дом", а публика одговара - "спремни".

- Када на фудбалским стадионима, гдје је присутна и предсједница државе публика скандира `убиј, убиј Србина`, полиција ни тада не реагује, онда је очито да је то погодно тло за развијања свакаквих екстремизама, поготово предкампањи за предсједничке изборе - рекао је Нобило.

Он подсјећа да догађаје у Книну надлежни нису дефинисали као злочин из мржње, иако би то "апсолутно морало бити".

- То није обична кафанска тучњава, него су људи нападнути само зато што су Срби! То је неприхватљиво у једној држави - рекао је Нобило.

Он каже да се мора с једне стране ићи репресивно, а с друге стране политичари морају пазити више.

- Тај безобзирни популизам који вуче на тешки национализам, на Балкану је запаљива ствар. С тиме се не треба играти ради краткорочних политичких поена. То је превише опасно. Кад се запали, то је тешко гасити - закључио је Нобило.