latinica  ћирилица
25/08/2019 |  08:06 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Кочићев збор у Стричићима; Додик и Вулин присуствују манифестацији (ФОТО)

У Стричићима на Мањачи, родном мјесту народног трибуна Петра Кочића, у току је централна манифестација 54. Кочићевог збора.
Кочићев збор - Фото: Facebook
Кочићев зборФото: Facebook

На завршну церемонију 54. Кочићевог збора у Стричићима на Мањачи, стигао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и Александар Вулин, министар одбране Србије.

Фото: Српскаинфо

Вулин је редован гост Кочићевог збора већ годинама. Поријеклом је са Мањаче.

У оквиру ове традиционална манифестације у цркви на Клисини служен је парастос српском писцу, пјеснику и политичару, а потом су у Стричићима положени вијенци на споменик за 44 српска борца погинула у протеклом рату.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и делегације Мјесне борачке организације Стричићи и Павићи.

На споменик погинулим српским борцима вијенце су положиле делегације Покрајинске владе Војводине, Борачке организације Републике Српске, Борачке организације града Бањалука, организације проистекле из протеклог одрамбено-отаџбинског рата и мјесне заједнице Стричићи и Павићи.

На Кочићевом огњишту у Стричићима данас је отворена друга кућа са свим предметима који су кориштени за живота Петра Кочића да би се грађанима приближио живот из тих времена.

Музејски савјетник, етнолог Владимир Ђукановић рекао је новинарима да ће у наредном периоду бити проширено Кочићево огњиште са експонатима и новим објектима.

У оквиру "Кочићевог збора" синоћ је у Банском двору у Бањалуци одржана свечана академија на којој је уручена овогодишња "Кочићева награда" професору српског језика и књижевности Милораду Телебаку, за његово укупно лингвистичко и књижевно дјело које је посвећено практичним питањима српског језика.

"Кочићев збор" почео је 19. августа, а бројни културни садржаји одржани су у Бањалуци и Београду, док је завршни дан предвиђен у Стричићима.

Традиционална манифестација "Кочићев збор" одржава се од 1965. године, у посљедњој недјељи августа, и уврштена је у Календар културних манифестација града Бањалука.

Комплетну организацију манифестације, посвећене великану српске књижевности, и ове године води град Бањалука.