latinica  ћирилица
25/08/2019 |  08:52 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Трамп: Нема тензија међу лидерима Г7

Амерички предсједник Доналд Трамп одбацио је данас медијске извјештаје о тензијама међу лидерима Г7 на самиту у Бијарицу, истичући да се "сви веома добро слажу".

- Прије него сам дошао у Француску пласиране су лажне и одвратне вијести према којима су односи са шест других чланица Г7 веома напети и да ће овај самит бити пропаст - написао је Трамп на Твитеру прије сусрета са британским премијером Борисом Џонсоном.

Он је навео да имају одличне састанке и да се лидери добро међусобно слажу.

- Наша земља у економском смислу одлично стоји, о нама се прича - написао је Трамп.

Очекује се да ће Трамп и Џонсон разговарати о трговинским односима двије земље.

Лидери Г7 разматрали су на самиту у Бијарицу могућности повратка формату Г8 уз учешће Русије, јавила је данас агенција Кјодо.

Званичик јапанске Владе рекао је да су лидери Г7 разматрали ово питање, али да садржај саме дискусије неће бити објављен.

Током телефонског разговора у уторак, 20. августа, амерички предсједник Доналд Трамп и његов француски колега Емануел Макрон сагласили су се да је потребно позвати Русију да се 2020. године поново прикључи Г7.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да за Русију није циљ сам по себи повратак у ову групу, јер је процес рјешавања многих питања у формату Г20 много ефикаснији.

Он је поновио да је руски предсједник Владимир Путин раније рекао да Москва не одбацује комуникацију са другим земљама у било ком формату.

Г7 групу чине економски развијене земље, а то су Велика Британија, Њемачка, Италија, Канада, САД, Француска и Јапан.

Формат Г7 постојао је од 1976. до 1997. године, а након придружења Русије група ја постала позната као Г8. У марту 2014. године, због догађаја у Украјини и криза у односима Русије са САД и Европом, западне чланице Групе одлучиле су да се врате формату Г7 у вријеме док је предсједник Америке био Барак Обама, подсјећа ТАСС.