latinica  ћирилица
25/08/2019 |  10:46 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Атлагић: Нотама чувамо традицију и повезујемо народ и полицију

Чланови Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске са поносом наступају на обиљежавању свих значајних датума за Српску и настоје да публици пренесу осјећај припадности полиције народу, рекла је руководилац овог оркестра Јелена Атлагић.
Полицијски оркестар МУП-а Српске - Фото: РТРС
Полицијски оркестар МУП-а СрпскеФото: РТРС

Атлагићева је истакла да су за годину и по дана одржали шест самосталних концерата широм Српске, на којима је оркестар остварио нераскидиву везу са публиком.

Подсјетивши да је Полицијски оркестар основан у децембру 2017. године, она је напоменула да су први самостални цјеловечерњи концерт имали 21. новембра прошле године у оквиру обиљежавања Аранђеловдана - крсне славе МУП-а Српске.

- План нам је да овај концерт постане традиционалан, те да сваке године имамо нови репертоар, па смо већ почели припреме за овогодишњи концерт - рекла је Атлагићева Срни.

Она је изразила задовољство што је оркестар, након Бањалуке, имао прилику да се представи и у другим градовима Српске, у којима их је публика срдачно дочекала и дала им подршку.

- Имали смо незаборавне концерте у Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, а наступ у Требињу је био посебан, јер је био на отовреном, испод платана, што је био посебан доживљај и за нас и за публику - рекла је Атлагићева.

Она је истакла да публика, када види чланове оркестра у униформи, обично сматра да су и они полицајци, а да им изненађење представља спознаја да су они професионални музичари, који припадају МУП-у Републике Српске.

Оркестар има разнолик репертоар, каже Атлагићева, јер осим маршева и химни, које овакви оркестри традиционално свирају, изводи и родољубиве композиције, које су свима познате, као што су "Тамо далеко", "Креће се лађа француска" и друге.

- Публици волимо да се представимо и извођењем популарних композиција, нарочито филмске музике, у којима наши музичари нарочито уживају, тако да имамо веома разнолик репертоар - рекла је Атлагићева.

Оркестар често има протоколарну улогу, а Атлагићева издваја посјете Бањалуци предсједника Горњег дома парламента Руске Федерације Валентине Матвијенко и министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, те инаугурацију предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

- Велика част и задовољство нам је било наступати на Светосавском балу у Бечу, у јануару ове године, јер нам је то била прилика да се представимо и ван граница Републике Српске - рекла је Атлагићева.

Полицијски оркестар тренутно има 20 чланова, а диригент је Душан Покрајчић. У плану је аудиција за нове чланове, јер ће му у будућности бити потребна нова прва труба и први саксофон.

- Диригент, осим што диригује оркестром, прави и аранжмане. Покрајчић је и аутор прве химне МУП-а Републике Српске, посвећене полицији, која је премијерно изведена 4. априла ове године поводом обиљежавања Дана полиције Српске - рекла је Атлагићева.