latinica  ћирилица
25/08/2019 |  12:48 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

У јулу смањен број лица на евиденцији Завода за 16 одсто

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске у јулу се налазило 89.363 лица, што је у односу на исти мјесец прошле године мање за 17.060 или 16 одсто, рекао је Срни директор Завода Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић каже да је за седам мјесеци ове године евидентирано 33.228 новопријављених лица, од чега због престанка рада на одређено вријеме 7.645.

Због споразумног прекида радног односа пријављено је 7.577 лица, као технолошки вишак 3.214, због престанка рада послодавца 1.674, изјаве радника-послодавца о прекиду радног односа 3.031, стечаја 227 радника, а због осталих разлога 447 лица.

Он је нагласио да је међу незапосленим највише квалификованих радника, њих 28.625, лица са средњом стручном спремом 28.315, неквалификованих радника 17.727 и са високом стручном спремом 11.508.

Вујичић каже да су најтраженија занимања на тржишту рада фармацеутски, кожарски, трговачки, угоститељски, ветеринарски, текстилни и грађевински техничари.

Он истиче да су у оквиру седмог степена стручне спреме тренутно изражене потребе за професорима физике, математике, хемије, њемачког и руског језика, као и дипломираним инжењерима грађевине, архитектуре, геодезије, електротехнике, фармацеутима, љекарима. 

- Иако је број дипломираних правника и економиста највећи на нашој евиденцији, највећи интерес послодаваца је исказан за овим занимањима - рекао је Вујичић.

Он је додао да је са евиденције Завода од јануара до августа ради запослења и обављања приватне дјелатности брисано 24.789 лица, од чега је највећи број запослен на подручју Филијале Бањалука 9.326 лица.

Када су у питању пројекти запошљавања, Вујичић подсјећа да је на основу Акционог плана запошљавања Завод сачинио програм за 2019. годину на основу којег су припремљени конкретни програми и мјере активне политике запошљавања на тржишту рада.

Он каже да су Акционим планом запошљавања омогућена средства од 30.269.814 КМ за запошљавање око 6.800 лица кроз седам програма запошљавања и самозапошљавања.

Ријеч је о програмима запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида "Заједно до посла", Програму подршке запошљавња младих са високом стручном спремом у статусу приправника, запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди.

Осим тога, предвиђени су и Програм обуке, доквалификације и преквалификације, Програм запошљавња Рома у Републици Српској и Програм подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса.

Вујичић напомиње да су програми које ће реализовати Завод за запошљавање највећим дијелом усмјерени на подстицај запошљавања у привреди што је у складу са стратешким опредјељењима Владе Републике Српске проистеклим из Стратегије запошљавања Републике Српске 2016-2020. и Програмом економских реформи за период 2018-2020. 

- Програм подстицања развоја предузетништва код младих до 35 година "Старт-ап Српска" има за циљ подршку развоју предузетништва, одрживи економски развој, смањење броја незапослених и повећање броја запослених кроз покретање властитог бизниса, регистрацијом предузетничких радњи или привредних друштава - истакао је Вујичић.