latinica  ћирилица
25/08/2019 |  13:17 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Додик: Нико неће зауставити народну интеграцију Српске и Србије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на 54. Кочићевом збору у Стричићима на Мањачи да нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је прошло вријеме страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице који су хтјели да Србе сабију у једну причу о некаквом једном народу, једном језику и једном писму, против чега се борио и народни трибун Петар Кочић.

Он је нагласио да Србија и Република Српска без окливања показују своју сарадњу на најбољи могући начин. 

- Србија је у посљедње двије године дала Републици Српској бесповратно 32 милиона евра за различите инфраструктуре пројекте широм Српске - подсјетио је Додик и захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за ову помоћ.

Додик је напоменуо да у Републици Српској и у општинама у Федерацији БиХ, које су већински насељене српским становништвом, Србија гради бар по један објекат, што је Вучићева жеља да Србија на тај начин буде присутна и на овим просторима.

Говорећи о обиљежавању 54. Кочићевог збора, Додик је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обиљежили основне идеје слободе, што је кључна ријеч српске историје. 

- У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево ових десет мјесеци и колико је актуелно и данас његово поимање и приказ положаја који се ничим није суштински промијенио осим што су сада неке друге личности на историјској сцени - рекао је Додик.

Он је додао да га то води ка томе да поново прочита сва Кочићева дјела и да увијек долази на Змијање са увјерењем да сви људи ту долазе због саборности српског народа, али и мира и слободе који су кључни.

Додик је поновио да су Срби давно научили да само гдје имају своју државу имају и слободу, а ако немају државу онда им се деси Јасеновац или етничко чишћење које се десило у Хрватској и значајном дијелу Федерације БиХ.

Он је напоменуо да су Срби у Хрватској данас изложени малтретирању и дискриминацији, која је систематска и задојена у намјери да се и оно мало Срба што их је остало етнички очисти, те указао да се то недавно могло видјети и у Книну. 

- Зато се ми овдје на Мањачи морамо окупљати и ово Кочићево зборовање је порука свим нашим људима да нисмо одустали од окупљања - рекао је Додик.