latinica  ћирилица
25/08/2019 |  15:15 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Бешлић позвао на коначан договор око избора

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић поручио је да је одржавање избора у Мостару политички приоритет и да су дијалог и имплементација правних рјешења једини начин за превазилажење политичког застоја.
Љубо Бешлић - Фото: klix.ba
Љубо БешлићФото: klix.ba

Бешлић је истакао да ће провођење основног људског права кроз локалне изборе омогућити нови прилив улагања и конструктивних пројеката у град, подстаћи развој, те знатно повећати и побољшати прилике за грађане.

Он је напоменуо да већ 11 година нису у могућности да одрже локалне изборе и формирају нови сазив градског вијећа, што се показало као кључна препрека у развоју града.

- Одржавање избора у Мостару политички је приоритет који се мора провести у складу са европским стандардима и препорукама међународних организација, које су указале на неправилности и противуставност у склопу Изборног закона БиХ - рекао је Бешлић.

Говорећи о дуготрајном политичком неслагању око провођења избора, Бешлић је истакао да се, без обзира на неслагање, напредак може остварити само кроз дијалог свих обухваћених страна, саопштено је из ХДЗ БиХ.

- Ми смо спремни на дијалог, те очекујемо да ће и остале политичке странке изразити жељу за изналажење свима прихватљивог рјешења како бисмо коначно изашли из дугогодишње блокаде - рекао је Бешлић.

Он је подсјетио да је прошле године постигнут искорак у приближавању политичких ставова, те договор између политичких странака у Мостару о деблокади, који је утемељен на постизању договора о деблокади.