latinica  ћирилица
25/08/2019 |  15:36 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Формирање Савјета министара се блокира због повратка џихадиста

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да је стварни разлог због којег хрватски и бошњачки члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић не желе да буде формиран нови Савјет министара тај да се џихадистима из Сирије и Ирака омогући безбједан повратак у БиХ.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Комшић и Џаферовић стварају причу да је разлог због кога неће да формирају Савјет министара тај што се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и српски народ противе НАТО-у, међутим стварни разлог лежи у информацијама које свакодневно добијамо, а то је да се џихадистима из Сирије и Ирака омогући безбједан повратак у БиХ - рекао је Галијашевић Срни.

Он каже да је циљ да џихадисти повратници не буду процесуирани, да дођу у великом броју и да буду скривени у такозваном лажном мигрантском таласу који је у ствари талас џихадиста на Балкан и БиХ.

- У суштини они доводе себи нове војнике џихадизма. Ти војници који припадају `Исламској држави` и Ал каиди долазе овдје да дестабилизују регион и Европу - рекао је Галијашевић и оцијенио да је то шири удар и пријетња европском миру и регионалној стабилности.

Поводом писања београдског листа "Курир" да џихадисти поријеклом са Балкана, који су се борили на страни "Исламске државе" у Сирији и Ираку, планирају груписање на одређеним локацијама широм БиХ и Албаније, што ће им омогућити да се уједине и дјелују против сусједних хришћанских држава, Галијашевић каже да се ове информације прикривају, а правосуђе спречава да их процесуира.

Галијашевић наводи да од је 300 џихадиста процесуирано тек четрдесетак, док је само 11 правоснажно осуђено и то симболичним казнама које су могу отплаћивати новцем.

- Када се све то узме у обзир и када се види да власт у Федерацији БиХ није формирана, иако тамо није проблем НАТО, те да се власт у Мостару не бира 20 година, шта је онда стварни проблем муслиманских лидера Шефика Џаферовића и Жељка Комшића", пита Галијашевић.

Он је рекао да је Џаферовић члан "радикалне политичке странке - Странке демократске акције, те да је својевремено мирно посматрао злочине у Зеници и на Озрену као начелник Центра служби безбједности".

- С друге стране, Комшић води нацистичку политику са идејом нације и државе. Тај патриотизам за који се залаже Комшић и о коме говори је патриотизам који може функционисати само на фртаљ БиХ, односно на њеној једној четвртини. Он је окупио око себе, између осталих, радикалне Џенана Ђонлагића и Сифета Поџића - рекао је Галијашевић.

Он додаје да би Поџић наводно у новом Савјету министара требало да буде министар одбране, док је током рата у БиХ, заједно са још десет официра, прошао пакистанске кампове, у којима су обучавали Осаму Бин Ладена, Абу Бакра ел Багдадија.

Галијашевић оцјењује да Џаферовић и Комшић желе да оцрне Републику Српску и да створе одијум о Српској и Додику у САД и Великој Британији, који НАТО сматрају својим чедом и најважнијим фактором војног и геополитичког дјеловања западног свијета.

Он каже да се Џаферовић и Комшић понашају као представници Бошњака, с тим да хрватски члан Предсједништва БиХ код Бошњака "подстиче мржњу према институцијама система и властитој земљи".

- Комшић и Џаферовић су антидржавном политиком створили снажну пропаганду против Републике Српске, стално потенцирајући да су НАТО и неспровођење закона разлог што се не формира Савјет министара, док у Сарајеву не проводе ни један закон, нити једну од 60 одлука Уставног суда и десетак одлука Суда у Стразбуру - рекао је Галијашевић.

Он сматра да је БиХ свакако нестабилна и да је не треба додатно дестабилизовати са оваквим политикама Комшића и Џаферовића.