latinica  ћирилица
25/08/2019 |  15:50 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Већа улагања ИРБ у исток Републике Српске

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске пласирала је у првих осам мјесеци ове године у источни дио Српске пет милона више, него за цијелу прошлу годину.

На подручју Сарајевско-романијске регије највише се узимају стамбени кредити, што је добар знак да се зауставља одлазак становништва с тог подручја.

Проблем је што је мање заинтересованих за покретање почетног бизниса, а новца у ИРБ-у има.

ИРБ је у овој години пласирала укупно 93 милиона, од чега трећина отпада на општине источног дијела Српске.

ИРБ Републике Српске је кроз више фондова пласирала 31 милион КМ кредитних средстава у развој пољопривреде, прераду дрвета, прехрамбену индустрију, комуникације, туризам, трговину и друге дјелатности на простору од Зворника до Требиња.

Станоградња је у експанзији поготово у Источном Сарајеву зато не чуди да је број одобрених кредита у овој години већ на прошлогодишњем нивоу.

- Што се тиче Фонда за развој и запошљавање у прошлој години је пласирано 6,9 милиона, док је у овој години већ пласирано 6,6 милиона до 21. августа. А што се тиче Фонда за развој источног дијела Републике 20.135.000 КМ пласирано за 2018. док је у овој години одобрено 17.805.000 КМ - појаснила је Снежана Вујнић, директор ИРБ Републике Српске. 

Народни посланик из Источног Сарајева Александра Главаш  (ДНС) поздравља сваку инвестицију у исток Републике Српске али сматра да та средства морају бити већа како би се задржало становништво у рубним општинама.

- У ИРБ морају бити свјесни да је исток Српске, поготово сарајевско-романијска регија, тај стратешки дио и брана српског националног простора према Сарајеву који мора да остане насељен српским становништвом попготову у контексту масовних миграција - додао је Главаш.

Док су стамбени кредити нарочито тражени, влада потпуна незаинтересованост за повољне зајмове за почетне пословне активности.

Прошле године одобрена су два захтјева из Калиновика и Зворнику у износу од 380.000 КМ.

Ове године нешто већи износ, 700.000 КМ, исто за два пројекта за прераду дрвета на Сокоцу и производњу соларне енергије у Требињу.

- Ми ту можемо одобрити значајна средства али захтјева је било врло мало. Ја овим путем позивам све младе људе који имају идеју, који могу комбиновати код Завода да добију бесповратна средства и уколико им је недовољно средстава и могу да се обрате ИРБ Републике Српске и нашим фондовима да би исфинансирали бизнис - нагласила је Вујнићева.

Колико год радује пласман стамбених кредита, што говори о намјери младих људи да остану, толико брине недостатак идеја и воље за покретањем малих предузећа, каже народни посланик Наташа Трифковић - Кулашинац (СНСД), која поздравља активности ИРБ-а.

- Посебан акценат се даје на младе људе да покрећу бизнис. Битно је да је таквих кредита довољно у програму - истиче Трифковић - Кулашинац.

Опозициони ПДП сматра да ИРБ прикрива лошу ситуацију на истоку Српске као и пословање банке.

У СДС-у кажу да одобрених 30 милиона кредита у овој години није довољно, позивају ИРБ да у сарадњи са локалним заједницама на истоку Српске направе кампању и промовишу повољне кредите.

- Што се тиче ИРБ ми дајемо безрезервну подршку њеним активностима, апелујемо на све привреденике који имају планове да прошире своју производњу и који су спремни на отварање нових радних мјеста да се обрате ИРБ - каже потпредсједник СДС-а и начелник Сокоца Милован Бјелица.

У ИРБ Републике Српске смањили су каматну стопу за 0,3 процентна поена, за оне који су млађи од 30 година и који се баве производњом и извозе на страно тржиште камата се умањује и до 1 %, а сада износи 4,4%.