latinica  ћирилица
25/08/2019 |  17:14 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Кошарац: Ванредна сједница Предсједништва БиХ логичан слијед активности

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је сазивање ванредне сједнице Предсједништва БиХ о именовању предсједавајућег Савјета министара логичан слијед активности и да СНСД ни по коју цијену неће подржати слање АНП-а, па ни оног редукованог с фокусом на цивилну област.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Обавеза свих нас је да поштујемо Устав и политичко представљање народа послије изборног процеса и важно је да се имплементирају изборни резултати. Било је много условљавања, прекршен је Закон о Савјету министара и многе друге процедуре. Мислим да је то била политика СДА мотивисана неким моделом дијела међународне заједнице која је присутна у БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је поновио да СНСД неће одустати од става да је војна неутралност најбоље рјешење за БиХ, те да је ванредна сједница Предсједништва БиХ логичан слијед активности.

- Нећемо гласати за АНП и нећемо подржати такво рјешење на нивоу Предсједништва или било којег другог органа. Након провјера Зорана Тегелтије од ЦИК-а и Сипе, логичан слијед је био да Предсједништво обави свој дио активности и зато је Додик покренуо иницијативу за заказивање ванредне сједнице - навео је Кошарац.

Он је подсјетио да постоје изјаве предсједавајућег и бошњачког члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића о кандидату за предсједаавајућег Савјета министара, али и став СНСД-а да нема АНП-а.

Члан Предсједништва СНСД-а је додао да није ни песимиста ни оптимиста уочи ванредне сједнице Предсједништва БиХ заказане за уторак, јер, како каже, до сједнице има довољно времена.

- Свима треба из добрих намјера указати на неопходност конституисања органа. Ми нисмо оптерећени да се то мора урадити по сваку цијену, али јесмо политички мотивисани за досљедну примјену Устава и закона и политичко представљање нашег нареда. Нећемо дозволити никоме у БиХ да у наше име бира неке подобне Србе који би вршили власт на заједничком нивоу изузев оних који имају изборну побједу у Републици Српској, а то је СНСД и наши коалициони партнери - поручио је Кошарац.

Он је навео да у БиХ постоје структуре које када домаћи политичари производу неки акт, попут споразума о формирању власти, покушавају га помножити са нулом.

- Треба се мотивисати дијалогом, уважавајући све политичке различитости и уважавати Устав, закон и важност политичких представника који су изабрани на изборима да морају бити дио структура, а не они који бирају странци или неке структуре у другом ентитету који виде подобнију структуру - рекао је Кошарац за Кликс.

Он је оновио да АНП није нигдје услов за конституисање власти и да би нова власт требало да мапирати спољну политику и приоритете државе.

- Не постоји никаква могућност слања АНП-а, па ни редукованог. Нема условљавања. Ако се прокоцка прилика и пониште потписи лидера са споразума, ући ћемо у дубљу политичку кризу и изгубити доста времена да се врати повјерење -  упозорио је Кошарац.