latinica  ћирилица
25/08/2019 |  18:27 ⇒ 26/08/2019 | 08:01 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза Меморандума о размјени путничких информација са САД?

Каква је судбина Меморандума о употреби путничких информација и њиховој свеобухватној размјени између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности Сједињених Америчких Држава?

Због процедуралних пропуста и суштинских незаконитости, Меморандум је у Предсједништву БиХ зауставио Милорад Додик.

Предлагач –-Министарство безбједности БиХ у техничком мандату, не оглашава се!

Непознавање правне снаге међународних уговора или непоштивање суверенитета БиХ, њене унутрашње устројености и међународног субјективитета!?

Или, можда поданички однос према "великој" Америци!?

Шта год да је нагнало Министарство безбједности и Драгана Мектића да креира овакав акт, тешко да је на добробит бх. "путника" чија основна људска права Меморандум озбиљно нарушава. Наиме заустављеном Мектићевом "креацијом" а под плаштом јалове вербалне борбе против тероризма, предвиђено је, унапријед - достављање америчким службама, свих биографских података о бх. грађанима и посадама авио-компанија који ваздушним путем привремено или трајно напуштају домаће тло.

Свих летова и свих путовања и прије него су их започели!

Сликовитије - оног тренутка када бх. држављанин резервише карту за одлазак па и на одмор, уз помоћ умреженог софтвера, стиже под радар ЦИЕ, НСА...Без разлике да ли је ријеч о безбједносно интересантним особама, званичницима или обичним грађанима.

- Са становишта ЕУ то би значило надзирано, контролисано друштво, контролисани грађани. Међутим – ово је пуно сложеније питање. Овдје је ријеч о безбједности интересантних лица са становишта америчке политике. Дакле сјетите се како је настрадао Борис Трајковски. Сјетите се шта значи када поједини људи геополитички важни и битни крећу се а тајне службе знају за њихово кретање - каже Џевад Галијашевић стручњак за безбједност.

Истине ради, Меморандумом би и подаци стизали у Сарајево, али само они које селектују у Ленглију или Вашингтону.

И једне и друге "складиштили" би, анализирали и обрађивали баш у Министарству безбједности.

Предвидио је Мектић на спорном документу и мјесто за власторучни потпис. Но, заборавио је потенцијални "складиштар" да, према Закону о министарствима и другим органима управе БиХ, Министарство на чијем је челу, нема надлежност за обраду, пренос и складиштење личних података.

Па иако је по устаљеној чеворогодишњој пракси, у потпуности игнорисао институције Српске, на то су га и овај пут опоменули из Републичког МУП-а. Не спорећи могућу корист од сарадње са америчким обавјештајцима у надзирању безбједносно сумњивих лица, "заборавног"  министра подсјећају да се "намјера" мора ускладити са важећим законима и уставним надлежностима те детаљно дефинисати међународним споразумом. А никако штурим Меморандумом којим се у правној пракси, свугдје осим у БиХ, овако озбиљне обавезе не преузимају.Из одговора МУП-а Републике Српске: "Посебно истичемо да је претходно неопходно дефинисати начин сарадње између свих надлежних тијела у БиХ, као и начине и критерије за вршење процјене путника, одредити начин заштите личних података, именовати службенике који ће пратити спровођење заштите личних података те усагласити начин комуникације са трећим лицима".

Огласиле су се и неке друге институције БиХ и у БиХ. Упозоравају неуке креаторе на суштинске разлике између Меморандума и Споразума.

Помоћници Игора Црнатка из Министарства спољних послова, из Канцеларије за законодавство, Агенције за заштиту личних података...

Мектића опомињу да предложени Меморандум нема карактер међународног уговора у смислу домаћег закондавства, подсјећају да је дужан поштовати бх. прописе у области међународних односа, или да "поклањање" другим државама па и великој Америци, личних података бх. путника треба да прецизира посебним законом.

И из Граничне полиције, у чију је надлежност Мектић Меморандумом "упао", захтијевају законит и у пракси примјењив акт: "Потребно је истаћи да се ради о систему који је одвојен од евиденције прелазака државне границе која је успостављена у складу са Законом о граничној контроли."

Но да су се "револуционар" Мектић и колеге му министри у Савјету који су акт о подаништву Америци модификовали, бавили бх. законодавством не би у документу било и дословно потцртано како се не "успостављају никаква права ни обавезе које би биле обавезујуће према унутрашњим законима".

Дакле Мектићев Меморандум изнад и закона и Устава.

- Ово је нешто што ни једна земља у свијету није урадила са Американцима и тиме практично доводите у питање своје граничне механизме, граничну службу, доводите своје обавјештајне службе у питање и предајете Американцима потпуне и цјеловите информације о кретању ваших грађана. Дакле то је и рушење суверенитета земље, потпуно одустајање од суверенитета властите државе - додаје Галијашевић.

И неке друге државе са Америком имају Уговоре о размјени информација, али другачије дефинисане уз поштивање "домицилних" закона.

Но ето Мектић и друштво у Савјету уносе "новитете". И свим својим грађанима "лијепе" етикете "сумњивих".

Због тога су ваљда, најмање два пута мијењали и процедуру усвајања. Умјесто обавезне парламентарне сагласности, папир "прослиједили" Предсједништву.

И ућутали се! Да ли сада "тихујући" смишљају нови модус како да "понизе" домаће законе и грађане и "потчине" се "демократији" на амерички начин!?