latinica  ћирилица
25/08/2019 |  20:29 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Дачић: Лицемјерно залагање за права Хрвата док Србе туку

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцијенио је лицемјерним залагање хрватског Министарства спољних и европских послова за права Хрвата у Србији док у Хрватској нападају Србе зато што гледају пренос утакмице "Црвене звезде".
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- То се у Србији никад не би десило, нити би предсједник Србије ћутао на такве нападе - рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Он је истакао да би хрватском Министарству боље било да се позабаве тиме што њихов предсједник срамно ћути послије пребијања Срба у Уздољу и Ђеврскама или би, како је оцијенио, можда дохватила мотку да туче дјецу у кафићу након што се недавно похвалила да жали што за вријеме "Олује" није узела пушку, ваљда да пуца у своје грађане - Србе.

Након што је хрватско министарство критиковало начин на који је предсједник Србије Александар Вучић говорио о нападу на Србе у Книну, Дачић је истакао да стварају антисрпско расположење у Хрватској, што резултира нападима на Србе.

Он је додао да се Вучић искрено залаже за унапређење добрих односа са Загребом, али да они сваким даном показују да им до тога није стало и да се стално враћају у прошлост.

Министарство спољних и европских послова Хрватске оцијенило је као "крајње неприхватљиву" изјаву Вучића који је поводом напада на Србе у Книну рекао да је разумљиво што се највећи део српског народа прије 30 година побунио против таквог режима.

Хрватско министарство позвало је Србију да "умјесто манипулисања чињеницама унаприједи положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима двије државе".