X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
26/08/2019 |  07:20 ⇒ 09:29 | Извор: РТС

Дачић: Того 15. земља која је повукла признање Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Того 15. земља која је повукла признање Косова.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Дачић је рекао за телевизију Пинк и да је та нота донесена 28. јуна, на Видовдан.

Дачић је навео да је у дану кад је то хтио да објави Квинта издала саопштење којим позива Србију да престане са активностима на повлачењу признања.

- Нисмо хтјели да испадне да нашу политику заснивамо на инаћењу. Ми радимо свој посао - нагласио је Дачић.

Поновио је да је циљ Београда да број земаља које признају Приштину падне испод половине чланица УН, испод броја од 97 земаља.

- Тиме добијамо то да они не могу да се понашају како хоће, да морају да иду на договор, а не да сматрају да је та ствар готова. Показало се да није готова - рекао је Дачић.

Како је рекао, они не могу да буду чланице УН-а јер ће Русија да стави вето у Савету безбедности, али ако Русија не стави вето, "ми морамо да имамо већину чланица УН на нашој страни".

Дачић је додао да ће Србија наставити са активностима ради повлачења признања Косова.

Того је држава је у западној Африци са престоницом Ломе.

На југу са 56 километара дугом обалом излази на Гвинејски залив, дио Атлантског океана, а граничи на западу са Ганом, на северу са Буркином Фасо и на истоку са Бенином.

Того има 7,6 милиона становника.

До сада су одлуку о признавању независности Косова повукле Унија Комора, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Соломонска Острва, Палау, Централноафричка Република и Того.