latinica  ћирилица
26/08/2019 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Разговараћемо с Бразилом о пошумљавању Амазоније

Њемачка и друге земље разговараће са Бразилом о пошумљавању Амазоније када пожари тамо буду угашени, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.
Ангела Меркел (Фото: Kay Nietfeld) -
Ангела Меркел (Фото: Kay Nietfeld)

- Наравно, то је бразилска територија, али овдје су у питању прашуме и то је заиста глобално питање, угрожена су плућа цијеле наше Земље, зато морамо да нађемо заједничка рјешења - истакла је Меркел.

На самиту Г7 у Бијарицу Меркел и француски предсједник Емануел Макрон разговарали су са предсједником Чилеа, а њемачка канцеларка је навела да нуде "сву могућу логистичку и другу помоћ", коју ће организовати ЕУ.

Меркел је додала и да бразилски предсједник Жаир Болсонаро улаже "значајне снаге" у борбу против пожара.

Уз подршку војних авиона, бразилски војници су почели да се распоређују по прашумама Амазоније у борби против пожара који погађају тај регион рекордним интензитетом.

Одлука о ангажовању војске услиједила је након многобројних критика на рачун бразилског предсједника Болсонара и начина на који се понио према кризи. Он је у петак донио декрет о ангажовању војске у гашењу пожара, поручивши да је посвећен заштити региона Амазона.

Упркос забринутости међународне заједнице, Болсонаро је новинарима рекао да се ситуација враћа у нормалу. Рекао је и да "разговара са свима" о том проблему, укључујући предсједника САД Трампа, шпанског премијера Педра Санчеза и неколико лидера Латинске Америке.