latinica  ћирилица
26/08/2019 |  08:18 ⇒ 08:19 | Аутор: СРНА

Магла смањује видљивост на подручју Приједора, Фоче и Мркоњић Града

Магла овог јутра смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове у Републици Српској и Федерацији БиХ, а најизраженија је на подручју Приједора, Мркоњић Града и Фоче, као и уз ријеке Лашву и Спречу.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

У подручијма са маглом коловози су дјелимично влажни и клизави, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

На граничном прелазу Велика Кладуша појачана је фреквенција возила на излазу из БиХ, а на осталим прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

Због учесталих одрона камења и земље на коловоз, возачима из АМС скрећу пажњу на спорију и опрезнију вожњу на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина.

У току је постављање интелигентних транспортних система /ИТС/ на ауто-путу Градишка-Бањалука, локалитет Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја.

На истом ауто-путу, због изградње наплатне станице "Чатрња" измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току су радови на изградњи и спровођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар" Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

У току је и постављање наплатних станица "Александровац" и "Нова Топола" на путевима који се спајају из ових мјеста са ауто-путем.

На дионици магистралног пута Јоховац-Руданка ради искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка на снази су измјене у одвијању саобраћаја.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Деминирање терена изводи се на радилишту "Клакари Доњи 8, 13 и 14", подручје општине Брод, због чега су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак, и то у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току су радови на регионалном путу Лукавица-Пале, као и на проширењу моста, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

У току је реконструкција локалних путева на подручју општине Доњи Жабар, због чега је измијењен режим саобраћаја на дионици регионалног пута Обудовац-Лончари.

У току су радови на изградњи мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град, саобраћај је обустављен.

АМС Републике Српске апелује да сви учесници у саобраћају вожњу прилагоде условима на путу, да поштују ограничења брзине и саобраћајне прописе, те да чувају себе и друге учеснике у сабраћају.

У тунелу "Врандук два", на магистралном путу Зеница-Немила на подручју Федерације БиХ, током дана саобраћа се једном траком наизмјенично, а због повремено појачане фреквенције возила могуће је формирање дужих колона у оба смјера.

У ноћним сатима у интервалима од 0.30 до 1.30, од 2.00 до 3.30 и од 4.00 до 5.30 часова повремене су обуставе саобраћаја.

Радови на уређењу расвјете изводе се у ноћним сатима у тунелу Јелашје на дионици магистралног пута Коњиц-Јабланица.

За вријеме радова кроз тунел се саобраћа једном траком.

На обилазници кроз насеље Тетово, на регионалном путу Немила-Тетово-Зеница, забрањен је саобраћај теретних возила чија укупна маса прелази 7,5 тона.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на саобраћајницама према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ сада имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

АМС Републике Српске позива возаче да прије поласка на путовање ван земље преко наведених граничних прелаза провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.