latinica  ћирилица
26/08/2019 |  08:22 ⇒ 08:37 | Аутор: СРНА

Гастро-фест у Котор Варошу окупио 25 излагача

Гастро-манифестација и презентација ручних радова у Котор Варошу окупила је 25 излагача у такмичарском дијелу.
Котор Варош -  Манифестација "Гастро-фест" - Фото: СРНА
Котор Варош - Манифестација "Гастро-фест"Фото: СРНА

Синоћња манифестација постала је права туристичка и привредна атракција у општини на обалама Врбање, а одржава се већ девет година.

Према оцјени жирија, најразноврснију понуду традиционалних јела на Гастро-презентацији имали су чланови Удружења грађана Вилено коло из Крушева Брда, најразноврснију понуду Удружење жена Венера из Котор Вароша, док је Удружење жена Срећа из Ободника имало најиновативнију понуду готових јела.

Пекара Обеликс имала је најбогатију пекарску понуду, док је Римокатолички жупни уред имао највећу понуду сластичарских производа.

Награда за најразноврснију понуду производа здраве био-хране и пића припала је пољопривредном газдинству Силвана Стојановић из Масловара, док је најоригиналнију понуду которварошких сувенира имала Весна Радоњић из Котор Вароша.

Награда за најразноврснију понуду производа кућне радиности и старих заната припала је Удружењу Вриједне руке завичаја, а посебно признање је додијељено Удружењу жена Шареница из Кнежева за оригиналност презентације.

Награде и признања најуспјешнијим излагачима уручио је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Он је рекао да оно што је аутохтоно из Котор Вароша треба подржати и заједно са другим локалним заједницама увезати у јединствену туристичку понуду, јер све више туриста из Европе долази у Републику Српску.

- Бројни посјетиоци су могли да уживају у традиционалним јелима которварошког краја, али и да купе ручне радове и производе од ароније - рекао је Сакан.

Директор Туристичке организације општине Котор Варош Миодраг Петровић истакао је да је ова манифестација постала традиционална и препознатљива у региону, те да је број излагача знатно већи у односу на претходну годину.

Бројне посјетиоце, који су уживали у традиционалним јелима, у музичком дијелу програма забављали су чланови ансамбла Жубор.

Гастро-фест Котор Варош 2019 заједнички су организовали општина Котор Варош и општинска Туристичка организација.