latinica  ћирилица
26/08/2019 |  08:32 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

Хрватски начелник МУП-а: Мигранте из БиХ тјерају према нама

Начелник Управе за границу МУП-а Хрватске Зоран Ничено рекао је да је мигрантски камп "Вучјак" код Бихаћа намјерно направљен на самој граници са Хрватском и да полиција Унско-санског кантона тјера мигранте према хрватској граници.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

- Када се у Бихаћ са циљем доведе двије, три или седам хиљада миграната, онда је потпуно јасно да су они усмјерени само на илегални пријелаз у Хрватску. То је недопустиво - рекао је Ничено.

Он каже да полиција у Унско-санском кантони не допушта да се мигранти врате натраг, односно да се слободно крећу како су се прије кретали по Бихаћу, па је њихова једина могућност да уђу у Хрватску.

- Из тога се да закључити да их тјерају према хрватској граници, што је потпуно очигледно и из снимака које имамо - рекао је Ничено за ХРТ.

Према његовим ријечима, узрок проблема је на граници БиХ са Србијом и Црном Гором, односно у неспречавању мигрантских рута и уласка миграната у БиХ.

Ничено каже да се хрватска полиција већ три или четири године сусреће са оптужбама да илегално враћа мигранте у БиХ, јер се у медијима пласирају информације да је илегални прелазак државне границе нешто сасвим нормално.

Он је апеловао на међународне и невладине организације у БиХ да поновно информишу мигранте да илегални прелазак границе није допуштен, додајући да је хрватска полиција забринута за хуманитарно стање миграната у БиХ, што је посљедица тога да се не штити граница у БиХ.