latinica  ћирилица
26/08/2019 |  09:14 | Аутор: СРНА

Грубеша: Вријеме једноумља за неке још није завршено

Одређеним политичким странкама, које јавност може лако препознати, обмањивање јавности служи за опструисање успостављања власти, рекао је министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша.
Јосип Грубеша - Фото: РТРС
Јосип ГрубешаФото: РТРС

На тај начин, додао је Грубеша, вјешто прикривају своје тренутне, а можда и дугорочне политичке намјере у стварању доминантног и неспорног статуса на подручју БиХ.

- Вјеровали смо да је вријеме једноумља и доминације иза нас, али неки то очигледно не гледају на такав начин - рекао је Грубеша за Глас Српске.

Он је нагласио да министри из ХДЗ-а нису ни у једном тренутку опструисали рад већ су, напротив, у пуном капацитету дали допринос раду овог Савјета министара.

- Ваљда није гријех то што наглашавамо важност формирања новог Савјета министара који ће одсликати изборне резултате из 2018. године - рекао је Грубеша.

Према његовим ријечима, некима то очигледно одговара, јер немају изборни легитимитет и жељели би да ово стање потраје што дуже, па да се тако и задрже на запосједнутим функцијама.

Говорећи о раду Савјета министара у периоду док се очекује формирање новог сазива, он је рекао да доста тога још стоји и чека нека друга или боља времена, а разлог су, како је навео, неријетко само краткорочне политичке и страначке потребе с циљем постизања јефтиних политичких поена.

Коментаришући неусвајање Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина, Грубеша је изразио увјерење да ће ова важна стратегија угледати свјетло дана.

Он сматра да је, умјесто политизације, потребно слушати стручњаке.

- За нашу будућност неопходно је да се окончају предмети ратних злочина и да ово поглавље наше тужне историје једном заувијек оставимо иза себе - каже Грубеша.