latinica  ћирилица
26/08/2019 |  09:48 | Аутор: СРНА

Блиц: Војна сарадња са НАТО-ом интерес, а са Русијом опредјељење

Ефикасна одбрана, очување Косова и Метохије у саставу Србије, јачање међународног положаја и спречавање сепаратистичког дјеловања, четири су најважнија циља наведена у Стратегији националне безбједности и Стратегији одбране Србије, пише Блиц.
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије) -
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије)

У тим документима, између осталог, пише и да Србија остаје војно неутрална, а да је опредјељење државе јачање сарадње са Организацијом договора о колективној безбједности /ОДКБ/, чије су чланице Русија, Јерменија, Бјелорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан, док је унапређење сарадње са НАТО-ом оцијењено као "обострани интерес".

Лист наводи да су ова два важна документа усвојена на сједници Владе Србије 8. августа, а тренутно су у скупштинској процедури и могли би да буду изгласани у октобру.

Документи су усвојени уз објашњење да тиме Србија прати промјене у окружењу и прилагођава своју безбједносну политику како би на најбољи начин штитила своје националне интересе.

Када је ријеч о Стратегији националне безбједности, међу најважнијим ставкама је истакнуто да су европске интеграције и чланство у ЕУ национални интереси и стратешко опредјељење Србије.

Помоћник министра одбране Србије Милан Ранковић, који је учествовао у писању стратегија, рекао је да основно полазиште ових докумената чине очување суверености и територијалне цјеловитости, војна неутралност, брига о српском народу гдје год он живи, европске интеграције и ефикасна правна држава.

Посљедње стратегије усвојене су 2009. године, а војнополитички коментатор Владе Радуловић навео је да је у новој верзији најважније то што је јасно и недвосмислено препозната политика војне неутралности Србије.

- Раније се политика неутралности заснивала на скупштинској декларацији која је усвојена 27. децембра 2007. године. Сада је то промијењено - навео је Радуловић.

Према његовим ријечима, новина су и одреднице које се тичу сарадње са НАТО-ом и ОДКБ-ом.

- Наведено је да је опредјељење Србије сарадња са ОДКБ-ом, а употребљена је ријеч "интерес" када се спомиње сарадња са НАТО-ом. Управо су ове две ријечи кључне и тачка су спорења у војној струци и међународним односима. Јер неки их тумаче да свесно и плански желимо још више да се окренемо сарадњи са Русијом - рекао је Радуловић.