latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:00 ⇒ 10:00 | Аутор: srpskainfo.com

На видику први кораци у рјешавању случаја "Пирален" у Бањалуци

Када је у питању рјешење загађеног земљишта у Инцелу, УНДП је недавно склопио уговор са холаднском компанијом Таув која би требало да предложи будуће кораке и уради пројекат санације контаминираног земљишта у кругу ове некадашње фирме у Бањалуци, сазнаје Српскаинфо.
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију су рекли да су они преузели координирајућу улогу и организовали два састанка представника свих релевантних институција ради дефинисања даљих активности у вези са санацијом земљишта у Инцелу.

- На другом састанку формиран је оперативни тим, који је у задатом року од седам дана прикупио све расположиве податке који су међународни консултанти, које је ангажовао УНДП, тражили ради израде претходне процјене локације. Прикупљање података у овој фази се односило на инфраструктуру подземних инсталација, архиву дозвола које су издате за привредне субјекте у оквиру Пословне зоне Инцел - рекли су у поменутом министарству.

Они су додали да се ту мисли на све дозволе, рачунајући и предузећа која су престала са радом, затим геолошке и хидролошке податке, сателитске снимке локације, распоред објеката у Пословној зони, комплетну подземну комуналну инфраструктуру.

Оперативни тим је свакодневно у комунакцији са међународним консултантима, с обзиром да се на основу података креира план за одрживо управљање контаминираним подручјем и пројекат санације.

Истакли су да имају инфорацију да је УНДП склопио договор са специјализовном комапанијом Таув.

- Међународни експерти најавили су да би, након што анализирају достављене податке, у наредном периоду требало да посете Бањалуку и обиђу локације у ПЗ Инцел ради добијања јасније слике ради креирања плана за управљање контаминираним подручјем и пројекат санације - појаснили су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Рјешавање овог проблема захтијева неколико фаза, као што су тачна анализа тренутног стања, приједлог рјешења и одабир најбоље технике санације тог подручја, детаљан пројекат санације и, наравно, након што проблем буде ријешен - мониторинг и праћење.

- Посљедњи подаци узорковања подземних вода су охрабрујући, имајући у виду да нису показали веће концетрације загађења пираленом и тешким металима од дозвољених - поручили су из Министарства.

С обзиром на хитност и озбиљност ситуације у Пословној зони Инцел, министар Сребренка Голић се у јуну састала са амбасадором Шведске у БиХ и покренула иницијативу да се интервентно дјелује, у оквиру пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс) у индустријском и сектору управљања отпадом", који реализује УНДП БиХ, а финансира Влада Шведске, изврши санација контаминираног земљишта у Пословној зони Инцел те извоз опасних супстанци на крајње уништавање.

Шведска Амбасада је прихватила иницијативу, а обезбијеђена је и сагласност Управљачког одбора док је УНДП одобрио Српској и ФБиХ по 300.000 долара за локације које су идентификоване као приоритетне.

Предложено је и укључивање једна од водећих институција, ако не и водећа у Европи, за рјешавање оваквих и сличних проблема, Шведске агенције за кемикалије, КЕМИ, која би имала савјетодавну улогу у рјешавању проблема.

– Санација земљишта у Пословној зони “Инцел“ могла би да траје годинама, јер чињеница је да је овај проблем са којим се суочавамо настајао десетинама година уназад. На полицији и тужилаштву је да утврди одговорност пословних субјеката који су некада дјеловали или дјелују и данас у овој пословној зони – истакли су поменутом министарству.