latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:01 | Аутор: СРНА

Трамп: Кина жели повратак за преговарачки сто

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да је Кина ноћас ступила у контакт са америчким званичницима поводом трговинског спора и рекла да жели повратак за преговарачки сто.
Доналд Трамп  (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill) -
Доналд Трамп (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill)

Трамп је поздравио овакав развој ситуације док је говорио на маргинама самита Г7 у Бијарицу.

Он је похвалио предсједника Кине Сија Ђинпинга као великог лидера и рекао да је добродошла његова жеља да се постигне договор и да ситуација остане мирна.

Трговински спор између САД и Кине ескалирао је у петак, 23. августа, када су обје стране увеле додатне царине на робу друге земље.

Трамп је у обраћању новинарима током самита лидера богатих индустријских земаља рекао да жели да види снажан Иран и да се не залаже за промјену власти у Техерану.

Он је додао да је неприхватљив начин на који су Иранци приморани да воде животе.

Трамп је рекао да није изненађен тиме што је Француска позвала шефа иранске дипломатије Мохамада Џавада Зарифа на разговоре на маргинама самита Г7. Он је додао да не жели да се лично сретне са Зарифом и да је прерано за такав сусрет.

Предсједник САД рекао је да ће предстојећи разговори о порезу у Француској на приходе великих технолошких фирми одредити одлуку САД о евентуалном увођењу царина на француско вино.

Трамп је додао да ће он и његови савезници током дана на самиту Г7 разговарати о свјетској дигиталној трансформацији.