latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:29 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Апел власницима земљишта да уништавају амброзију

Цвјетање амброзије је у пуном јеку и посљедњих дана повећан је број пацијената који имају изражене симптоме алергијских реакција на ову коровску биљку.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упутило је апел свим власницима и корисницима обрадивог и необрадивог земљишта, да су дужни спроводити све предвиђене мјере за сузбијање и уништавање амброзије на том земљишту.

Обавеза је свих субјеката да на својим површинама до почетка цвјетања униште амброзију примјеном агротехничких, механичких и хемијских мјера. Због тога су ових дана пооштрене инспекцијске контроле свих површина на присуство амброзије, ради заштите здравља становништва.

- До сада смо ишли само са упозорењима, али овај пут крећемо са новчаним казнама. Мислим да је то потпуно оправдано јер нико не може да објасни из којих разлога не жели да уклони ову биљку која у посљедње вријеме многима ствара здравствене проблеме. Као што институције раде у окружењу, и ми можемо натјерати власнике земљишта да уклоне овај коров - рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Сјеверни дио Републике Српске, поготово Лијевче поље, Посавина и Семберија, подручје је на којем је концентрација амброзије међу највишим у Европи. Бијељински инспектори су на терену, а пријаве на присуство амброзије су учестале.

Предвиђене новчане казне за физичка лица која не буду предузела мјере за сузбијање и уништавање амброзије, износе 700 КМ, док су казне за правна лица 5.000 КМ.

Одлуком Скупштине града Бијељина новчане казне за физичка лица која не буду предузела мјере за сузбијање и уништавање амброзије износе 150 - 200 КМ, за правна лица у износу од 1.000 - 2.0000 и за одговорна лица у правном лицу 200 - 300 КМ.

Посљедњих дана повећан је број пацијената који имају изражене симптоме алергијских реакција на амброзију, у виду кијавице, цурења и свраба у носу, сузења и црвенила очију, гребања у грлу, свраба у ушима, црвених печата по кожи.
Љекари препоручују да лица која су алергична избјегавају боравак на отвореном у вријеме када је најјача концентрација полена а то су рани јутарњи и пријеподневни часови, као и за вријеме сунчаних периода.

Разлога због којег је амрозија толико распрострањенае има више – прије свега, карактеристика биљке је да има огроман репродуктивни потенцијал. Једна биљка може да донесе и до 8.000 сјеменки које остају у земљишту и до 40 година. Овој биљци погодују готово сви типови земљишта и у нашем поднебљу она има изузетно повољне услове за ширење.