latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:46 ⇒ 12:25 | Аутор: РТС

Србија и Сјеверна Македонија отварају интегрисани гранични прелаз

Први пут на једном граничном прелазу, Прешево–Табановце на Коридору 10, заједно на једном пункту радиће српски и македонски цариници и полицајци.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

На пунктовима ће радити српски и македонски слyжбеници полиције и царине и заједно ће контролисати промет робе и путника.

- Управа царине је технички и кадровски спремна за примену споразума о заједничкој граничној контроли. Од заједничке контроле очекујемо убрзање свих видова саобраћаја, повећање безбедности путника и спречавање кријумчарења робе -  истакао је Сенад Радончић, шеф царинске испоставе Прешево.

Према Радончивћевим ријечима, стални је раст броја путника на том граничном прелазу. Подаци показују да је за мјесец јул прошле године било 1,3 милиона путника, а у истом мјесецу ове године ове 1,7 милиона.

- На мјесечном нивоу, када је ријеч о теретном саобраћају, повећање износи око 28.000 камиона. Досадашњи концепт је подразумијевао два заустављања у путничком саобраћају, односно четири у теретном. Од овог споазума очекујемо знатно убрзање, зато што ће се у путничком саобраћају вршити само једно заустављање на јединственом шалтеру, гдје ће државни службеници обје администрације радити у једној контролној кабини. У теретном саобраћају имаћемо два заустављања и сада очекујемо задржавање не дуже од 15 минута - навео је Радончић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић каже да отварање интегрисаног граничног прелаза са Сјеверном Македонијом пуно значи за привреднике Србије.