latinica  ћирилица
26/08/2019 |  11:05 | Аутор: СРНА

Зрилић: Срби желе да остваре право откупа станова сертификатима

Срби повратници у општину Дрвар, који посједују сертификате за приватизацију, желе да остваре право на откупљивање станова тим сертификатима, рекао је Срни Жарко Зрилић, представник око 1.200 Дрварчана чија вриједност сертификата премашује четири милиона КМ.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

- Првих повратничких година многи Хрвати који су дошли у Дрвар тим сертификатима су приватизовали државне фирме, купили станове, а данас вриједност сертификата дошла је на мизерију - каже Зрилић.

Он је истакао да "борбу" за једнакост и равноправност почео прије неколико година, те да се нада да ће власти у БиХ имати слуха за овај проблем, јер су овом дискриминацијом оштећени многи грађани.

"Дрварчани имају уписаних преко 4.000.000 КМ вриједности сертификата, то је само оно што је уписано, неких 1.200 грађана, а тај број је много већи, само што нисмо пописали све оне који посједују сертификате за приватизацију", рекао је Зрилић.

Он је додао да је посљедњих година испред групе грађана Дрвара слао документацију и захтјеве властима Ливањског кантона и ФБиХ, али да одговора није било.

- Питамо се само зашто ми не можемо тим сертификатима да купимо циглу, грађевински материјал, грађу за кућу - пита Зрилић.

Он је навео да се са овим проблемима сусрећу и повратници у општинама Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

- Желимо да се изборимо да будемо једнаки са онима који сертификатима откупљују станове - поновио је Зрилић.

Делегат из реда Срба у Дому народа ФБиХ Никица Боснић рекао је Срни да су се сертификати за приватизацију раније могли искористити у разне сврхе, међутим тада Дрварчани нису били ту јер се нису били вратили у Дрвар, тако да су у старту били дискриминисани.

- Уколико дође до покретања питања промјене закона, ми ћемо да се заложимо за ту иницијативу и подржати грађане који траже своја права - рекао је Боснић.

Влада ФБиХ утврдила је 25. јула Приједлог закона о измјени Закона о утврђивању и остваривању потраживања грађана у поступку приватизације.

Измјеном је предвиђено да се потраживања с Јединственог рачуна могу користити у процесу приватизације за куповину станова на којима постоји станарско право до 30. јуна 2021. године у висини 100 одсто од укупне цијене, умјесто до 30. јуна 2019. године.

У разлозима за ове измјене је наведено да Министарство финансија ФБиХ сматра да би, истеком законског рока, свим лицима којима се по окончању процедуре за поврат станова додијели стан или која остваре поврат станова по основу станарског права, била ускраћена могућност откупа за сертификате у складу са овим законом, те је предложило продужење рока за откуп станова у сертификатима за двије године.