latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:08 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Састанак о обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО-а

У Источном Сарајеву је почео састанак о обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, који се одржава на иницијативу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.
И.Сарајево: Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској - Фото: СРНА
И.Сарајево: Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици СрпскојФото: СРНА

Састанку, који је почео у 12.00 часова у просторијама Градске управе Источно Сарајево, присуствују представници овог министарства и Градске управе, општина у саставу града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те представници борачких организација.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и овај догађај биће 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Кошарац је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАТО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа прошле године на приједлог Срне.

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац били су међу првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске.

Погинули су 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, када их је убио пилот НАТО авијације.