latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:25 | Аутор: СРНА

Заједнички гранични прелаз Србије и С. Македоније - примјер за регион

Интегрисани гранични прелаз Прешево–Табановце, између Србије и Сјеверне Македоније, који ће убрзати проток робе и путника, пуштен је данас у рад.
Прелаз Прешево-Табановце - Фото: РТС
Прелаз Прешево-ТабановцеФото: РТС

Почетак рада овог прелаза, на којем ће промет робе и путника заједнички контролисати цариници и полицајци двије земље, званично су означили предсједници влада Србије и Сјеверне Македоније - Ана Брнабић и Зоран Заев, који су указали на његов значај и за повећање спољнотрговинске размјене двије земље.

Брнабићева је нагласила да без оваквог повезивања неће бити бољитка за грађане региона.

Она је указала да је прошлогодишња одлука Приштине да уведе таксу на робу из централне Србије и БиХ утицала и на регионалну сарадњу.

"Позивам све лидере региона да радимо овако. Док је Цефта споразум суспендован /због приштинских такса/, Србија ће ићи на билатералне споразуме са земљама у региону", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је поручила и да ће Србија тежити да овакви заједнички прелази постану реалност на што више граничних прелаза ка и из Србије.

Заев је рекао да оваква сарадња промовише европске вриједности и корак је на европском путу Сјеверне Македоније и Србије и представља круну пријатељства и добросусједства двије земље.

Он је захвалио ЕУ, као и Влади и предсједнику Србије Александру Вучићу за подршку, нагласивши да заједнички прелаз скраћује путовање од Атине до Брисела преко Србије и Сјеверне Македоније.

Заев је указао да ће, уз повећање спољнотрговинске размјене двије земље, интегрисани заједнички прелаз омогућити и проток већег броја туриста.