latinica  ћирилица
26/08/2019 |  13:21 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Томић: Хидроелектрана није одговорна за помор рибе у Дрињачи

Хидроелектрана "Ета енерџи" на ријеци Дрињачи у Кушлату код Зворника није одговорна за помор рибе у овој ријеци, рекао је Срни један од инвеститора и сувласник ове хидроелектране Витомир Томић.
Хидроелектрана на Дрињачи - Фото: СРНА
Хидроелектрана на ДрињачиФото: СРНА

Томић претпоставља да је узрок помора рибе далеко од хидроелектране, односно муљ који доноси ријека Јадар уливајући се у Дрињачу око 500 метара узводно од хидроелектране.

Он подсјећа да Јадар код сваке мало јаче кише добије жутоцрвенкасту боју и носи огроман муљ сакупљен из мјеста кроз која протиче.

- Не оптужујем никога, али разлоге помора рибе тражити у хидроелектрани је свакако недобронамјерно према овом објекту кроз који протиче само вода, а колико знам вода не смета рибама - каже Томић.

Он је додао да је дошло до квара на једном од затварача на хидроелектрани кроз који је прошла вода и муљ који се у међувремену наталожио у кориту језера.

- Одбацујем све оптужбе у које се увлачи хидроелектрана, а Рибочуварска служба Спортско-риболовног удружења `Бистро` из Зворника треба да тражи кривца на адреси која ствара повољну климу за стварање муља - рекао је Томић, који тврди да Рибочуварска служба добро зна ко је кривац.

Он је подсјетио да је градња ове хидроелектране најскупљи облик улагања, јер је ријеч о прибранској централи која има систем захвата воде каналима или цијевима до турбина.

Томић је појаснио да прибранска хидроелектрана не може да задржава вишак воде, него је пушта преко прелива или кроз темељне испусте, чиме је ниво језера увијек исти и може да варира, зависно од количина падавина, али само по неколико центиметара.

Он је додао да са те тачке гледишта нема опасности за рибљи фонд и подсјетио да је у хидроелектрану уграђена нова, најмодернија опрема из Кине, Турске и Француске.

Припадници Рибочуварске службе Спортско-риболовног удружења "Бистро" из Зворника открили су велики помор рибе у Дрињачи који је, како су навели, проузрокован наглим испуштањем воде из хидроелектране на овој ријеци.