latinica  ћирилица
26/08/2019 |  13:44 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Пашалић: Институт може да идентификује више од 220 остатака активних материја

Институт за воде Републике Српске има акредитовану методу за анализу пестицида и може да идентификује више од 220 остатака активних материја, што је само један сегмент у којем ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да сарађује са овим институтом, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је након данашњег састанка са директором Института за воде Миленком Савићем у Бијељини рекао да ће ресорно министарство наставити да подржава рад Института за воде који има око 150 акредитованих метода за анализу воде и хране.

- Желимо да пратимо наше производе, поготово свјеже воће и поврће, јер има много проблема због остатака пестицида у тим производима - рекао је Пашалић.

Након обиласка лабораторије Института, Пашалић је истакао да је Институт оспособљен да ради све могуће анализе, не само за потребе институција Републике Српске него и за БиХ и шире.

- Наша је обавеза да подржавамо ове активности и помогнемо овим установама да се и даље развијају - рекао је Пашалић новинарима.

Савић је након састанка истакао да на годишњем нивоу Институт уради око 1.500 анализа воде и хране.

- Наша је интенција да се проширимо и на испитивање хране у погледу присуства пестицида. Имамо обавезу да овај посао наставимо, а Министарство је расположено да нас подржи - рекао је Савић.

Он је навео да данас грађани Српске једу храну задовољавајућег квалитета, са аспекта који се контролише у овој установи.

- За двије године, колико то ми радимо, било је десетак узорака који нису задовољавали критеријуме. Али Инспекторат прати ситуацију и реагује адекватно - рекао је Савић.

Пашалић је након посјете Институту за воде одржао и радни састанак са градоначелником Бијељине, након којег ће обићи радове на изградњи обалоутврда на Јањи, а након тога и радове на изградњи система за наводњавање у Црњелову.