latinica  ћирилица
26/08/2019 |  13:53 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ: Хитно потребна нова власт

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је закључило да је БиХ хитно потребна нова власт да би биле отклоњене све препреке за наставак евроатлантског пута који мора бити један од приоритета.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

- Први корак треба да буде формирање новог Савјета министара, а странке изборни побједници на принципима договора да наставе разговоре о формирању власти и на свим нивоима - саопштено је ХДЗ-а након сједнице Предсједништва странке.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ позвало је на одговорност све да, у складу са роковима које су СДА, СНСД и ХДЗ БиХ договорили, спроведу споразум.

У саопштењу се додаје да је након тога неопходно приступити рјешавању питање измјена Изборног закона и спровођењу свих пресуда европских и домаћих судова.

- Сваким даљим одлагањем или отварањем нових проблема БиХ улази у дубљу кризу која се не смије допустити. Сви званичници ХДЗ-а БиХ наставиће да се залажу за договор, компромис и рјешавање отворених питања путем дијалога изборних побједника јер само тако можемо ријешити неспоразуме и одговорити изазовима - закључило је Предсједништво ХДЗ-а БиХ.

На сједници је разговарано и о ситуацији у компанији Алуминиј Мостар с нагласком на процесе који су се догодили након 10. јула.

Из ХДЗ-а БиХ напомињу да је предсједник те странке Драган Човић активно учествовао на шест састанака Кризног штаба који је формиран након гашења предузећа и додају да је залагањем у Кризном штабу преузета брига о свим запосленим и могућа обнова производње у тржишним условима.

- Кризни штаб кроз шест својих засједања омезбиједио је отпремнине за прелиминарно 500 запослених који се могу исплатити ову седмицу, предвидио је у првој фази останак око 380 запослених у припреми могуће производње, увео је потенцијалног партнера за дубинску анализу фирме са жељом потпуног покретања производње, те је испреговарао процес увезивања стажа континуирано за све запослене с Владом ФБиХ - истиче се у саопштењу.

Из ХДЗ-а наглашавају да су сви задаци који су били постављени пред Кризни штаб успјешно ријешени, те да сада Кризни штаб прелази у фазу мировања и служи Надзорном одбору и Управи за логистичку подршку да би се до краја године учинило све на отпочињању процеса производње.

У саопштењу се додаје да Управа и менаџмент Алуминија сада треба да наставе да дјелују у пуном капацитету у свим даљим процесима.

- ХДЗ БиХ најоштрије осуђује политизацију и манипулисање чињеницама које су се износиле у јавност у времену док је Кризни штаб чинио све да би Алуминиј покренуо - наводи се у саопштењу.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ позвало је све надлежне и правосудне институције у БиХ да предузму све потребне мјера и активности да би биле испитане и утврђене евентуалне одговорности за незаконите пропусте свих који су својим дјеловањем довели "Алуминиј" до дуга већег од 400 милиона КМ и на крају до привременог гашења.