latinica  ћирилица
26/08/2019 |  14:03 ⇒ 17/09/2019 | 14:13 | Аутор: СРНА

Дневно стиже више од 20.000 коверата, прво извлачење 22. септембра

Наградна игра "Десет рачуна изброји, стан освоји", коју је организовала Влада Републике Српске с циљем сузбијања сиве економије, до сада је у потпуности оправдала очекивања, што говори и податак да је до краја прошле седмице стигло око 430.000 коверата из цијеле Српске, рекао је Срни члан радне групе за организовање наградне игре Раде Шегрт.
Наградна игра - Фото: Screenshot
Наградна играФото: Screenshot

Шегрт је додао да је дневни тренд више од 20.000 коверата, тако да се очекује да би већ ове седмице укупан број пошиљки могао да премаши пола милиона.

Према његовим ријечима, прво извлачење биће одржано 22. септембра у директном преносу на Радио-телевизији Републике Српске, друго је седам дана касније, па све до 13. октобра када ће бити извучен добитник и посљедњег стана.

Шегрт је напоменуо да коверте које стигну у првом кругу, до 22. септембра, учествују и у свим наредним, те да се могу слати све до посљедњег круга извлачења.

Он каже да је посебно добро то што се кроз цијелу кампању грађанима објашњава значај организовања наградне игре, односно да оног тренутка када узму фискални рачун пресијецају се токови сиве економије и сав промет који се евидентира путем фискалних каса улази у легалне токове, а касније та средства завршавају улагањима у образовање, здравство, инфраструктуру.

Шегрт додаје да су у Министарству финансија Републике Српске, које је носилац активности у име Владе, на прави начин препознали награде које би могле бити најзанимљивије грађанима, а то су станови у Бањалуци.

Како је нагласио, трошак пореза на добитак стана, који би у овом случају износио 30 одсто вриједности, сносиће Влада Српске, тако да срећни добитници неће бити изложени додатном трошку.

Шегрт је напоменуо да је Нотарска комора Српске дала допринос наградној игри на тај начин што ће сносити трошкове преписа и књижења стана.

Осим фискалних рачуна, навео је он, у наградној игри се могу слати и слипови који се добију плаћањем платним картицама јер је циљ Владе Српске да се промовише и тај вид безготовинског плаћања.

"Свака трансакција обављена платном картицом је легална и тај пут новца се прати и опорезује на адекватан начин, тако да он не може завршити у сивим токовима. Управо из тог разлога је и `Мастер кард`, као глобална мултинационална компанија, подржао ову наградну игру", појаснио је Шегрт.

Он каже да је наградна игра оваквог типа уобичајена пракса у Европи и земљама окружења јер је циљ да се едукацијом и позитивним санкцијама грађани мотивишу да узимају рачун.

- Узимање рачуна је законска обавеза, али је много ефикасније да се људи позитивно мотивишу да траже фискални рачун, а не да им се пријети казном - рекао је Шегрт.

Он је додао да не постоји ниједна пошта у Српској из које нису стизале коверте, што говори о територијалној заступљености и о томе да је наградна игра промовисана на прави начин.

Додатне информације грађани могу да пронађу на сајту www.10racuna.com.