latinica  ћирилица
26/08/2019 |  14:24 ⇒ 14:30 | Аутор: Блиц

Тек рођена беба била у пластичној кеси у контејнеру

Беба, која је јутрос пронађена у београдском насељу Жарково, налазила се у пластичној кеси у контејнеру, а нађена је са постељицом. Дијете је тренутно у универзитетској дјечјој клиници Тиршова, одакле кажу да је малени пацијент у добром општем стању и да нема никаквих повреда.
Контејнер - Фото: илустрација
КонтејнерФото: илустрација

Директор Тиршове Синиша Дучић рекао је да је беба одмах по пријему детаљно прегледана од стране педијатра, ортопеда и неурохирурга.

– Беба је у добром општем стању, витална и нема никаквих повреда и до краја дана извршиће се и сва остала испитивања – навео је Дучић.

– Према информацијама које сам добио из Центра за социјални рад, беба је са постељицом остављена у пластичној кеси у контејнеру у Жаркову. Ово заиста није начин на који се дјеца остављају уколико их родитељи не желе. Несхватљиво је да било који родитељ може да учини овако нешто, али не желим да залазим у разлоге за ово кривично дјело. Уколико мајка не жели своје дијете, њена обавеза је да га барем преда одређеној здравственој или социјалној установи, као што је Звечанска, јер тако дјетету не угрожава живот – истакао је министар за социјална питања, Зоран Ђорђевић.

Министар је рекао да је остављање дјеце, поготово на овако нехуман начин, нешто што не смије да се понавља у Србији и да ће ресорно министарство учинити све да то спријечи.

– Преузећемо све мјере да дјецу коју задеси оваква тужна судбина, заштитимо на најбољи могући начин и пружимо им сву неопходну социјалну и здравствену заштиту – нагласио је Ђорђевић.

Посебни савјетник министра Драган Вулевић рекао је да је од почетка године ово пета беба која је напуштена од стране родитеља и додао да ће након здравственог збрињавања дјетета, дио одговорности преузети и Центар за социјални рад.

– Веома смо забринути због оваквог начина остављања дјетета, јер тиме јој је угрожен живот, што заиста не смије да се дешава. Евентуални начин за рјешавање оваквог проблема могао би да буде доношење закона који ће подразумијевати анонимни порођај у топлим собама – нагласио је Вулевић.