latinica  ћирилица
26/08/2019 |  14:49 | Аутор: СРНА

ПУ Фоча: Смањен број кривичних дјела за 30 одсто

На подручју у надлежности Полицијске управе Фоча у јулу је евидентирано 19 кривичих дјела или за 30 одсто мање него у истом периоду лани, а ријешено је 90 одсто свих кривичних дјела, рекао је данас начелник ове управе Велимир Костовић.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Костовић је навео да у јулу није било разбојништава, тешких крађа, убистава, нити кривичних дјела која би изазвала веће узнемирење јавности, те стање безбједности оцијенио као задовољавајуће.

- Свих 19 кривичних дјела су из области општег криминалитета. То су лакша кривична дјела. Једино повећање биљежимо из области јавног реда и мира за око седам одсто. У јулу смо имали 43 прекршаја јавног реда и мира, док их је лани у истом мјесецу било 40 - рекао је Костовић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је полиција у јулу повећала превентивне и репресивне мјере и спровела низ акција с циљем откривања починилаца кривичних дјела, сузбијања уживања и промета дроге, те побољшања стања јавног реда и мира и области безбједности саобраћаја.

Према његовим ријечима, извјештајни период карактерише и велики број јавних скупова на подручју ове управе, међу којима су "ОК фест" на Тјентишту и спортски догађај "Фудбал френдс" у Фочи, који имају међународни карактер, а који су протекли у најбољем реду.

- Укључени смо у акцију МУП-а Републике Српске "Заштитимо дјецу у собраћају" која ће трајати до 20. септембра, а грађани ће моћи уочити појачано присуство полиције у близини школа, као и на приступним путевима с циљем што безбједнијег почетка нове школске године - нагласио је Костовић.

Начелник Одјељења полиције у Полицијској управи Фоча Воислав Крунић рекао је да је у јулу евидентирана 31 саобраћајна незгода, што је за 20 одсто мање него лани.

Он је навео да је смањен број саобраћајних незгода на магистралним путевима за 40 одсто, смањен је број страдалих и повријеђених у незгодама, па чак и број саобраћајних незгода са материјалном штетом.

- Нисмо имали саобраћајних незгода са погинулим лицима, а лани смо имали једно, нисмо имали незгоде са тешко повријеђеним лицима, а лани смо имали двије. Имали смо четири саобраћајне незгоде са лакше повријеђеним лицима, а прошле године осам, што је смањење за 50 одсто - рекао је Крунић.

Он је навео да је полиција у претходном периоду повећала контроле и активности на терену, што за резултат има боље стање безбједности у саобраћају и додао да ће у наредном периоду посебно појачати контроле возача почетника.

- Оно што нам олакшава рад јесу камере и видео-надзори којих на подручју управе имамо 50 и једну паметну камеру у Вишеграду. Тенденција је да се број камера повећа и очекујемо још двије паметне камере у Вишеграду и једну у Фочи, тако да би их укупно било четири на подручју ове управе што ће нам значити много у раду јер смо уз њихову помоћ открили бројна прекорачења брзине, нерегистрована моторна возила, па чак и једно кривично дјело - рекао је Крунић.

На конференцији је најављено да ће од 30. августа до 30. септембра на јавним путевима на подручју Полицијске управе Фоча надзор брзине кретања возила бити вршен "Дуал" радаром, а упућен је и апел возачима да се придржавају саобраћајних правила и прописа.