latinica  ћирилица
26/08/2019 |  15:01 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Зворник: Затварање моста због реконструкције

Мост краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, биће од сутра затворен за саобраћај због реконструкције, најављено је данас из зворничке Градске управе.
Мост краља Александра Првог Карађорђевића - Фото: СРНА
Мост краља Александра Првог КарађорђевићаФото: СРНА

Сагласност за затварање моста, који је гранични прелаз између БиХ и Србије, у трајању од три мјесеца дали су надлежни органи обје земље.

Мост ће бити затворен док буду извођени неки од радова који мост чине небезбједним за пјешаке.

Град Зворник ће заједно са општином Мали Зворник обезбиједити аутобус који ће саобраћати на релацији Каракај-Зворник, односно Мали Зворник-Нови мост у Каракају, а који ће помоћи грађанима оба града да прелазе са једне на другу обалу.

Из Градске управе Зворник позивају грађане да буду стрпљиви док трају радови, јер је реконструкција моста неопходна.

Влада Србије издвојила је 600.000 евра за реконструкцију овог моста на којем ће у првој фази радова бити обухваћено скидање садашње коловозне масе и асфалтирање газеће површине моста.

Уговором, који су потписали градоначелник Зворника Зоран Стевановић и Мирослав Лазаревић - директор зворничке фирме Еникон градња, која изводи радове, предвиђено је пјескарење металне конструкције моста, замјена дотрајалих дијелова, санација једног носивог каменог стуба, фарбање металне конструкције и постављање расвјете.

Према тендеру, радови ће трајати 12 мјесеци, планирано је да извођач радова за три мјесеца уради главне радове након којих би мост био отворен за пјешаке, док би у преосталом периоду били извођени радови који неће утицати на безбједност грађана који користе овај гранични прелаз.

Мост преко Дрине између Малог Зворника и Зворника изграђен је средствима краља Александра Првог Карађорђевића и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Алексдандар 12. јануара 1930. године.

Тадашња општина Зворник одлучила је да од тога дана мост буде назван по ктитору - краљу Александру.