latinica  ћирилица
26/08/2019 |  15:41 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

У војном хангару у Бос. Петровцу било 70-80 цивила који су премлаћивани

Свједок Тужилаштва БиХ Душан Филиповић навео је у свом ранијем исказу, који је данас прочитан пред Судом БиХ, да је након заробљавања током војне акције "Сана 95" одведен у војни хангар у Босанском Петровцу гдје је затекао између 70 и 80 српских цивила, међу којима је било четворо дјеце, те да су неки извођени напоље и да се по повратку на њима видјело да су премлаћивани.
Суђење Дудаковићу - Фото: РТРС
Суђење ДудаковићуФото: РТРС

Читањем исказа преминулих свједока Тужилаштва БиХ Душана Филиповића и Мила Новаковића у Суду БиХ, настављено је суђење Атифу Дудаковићу и још петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

У исказу од 19. априла 2017. године Тужилаштву БиХ, Филиповић је рекао да су га током војне акције "Сана 95" у септембру 1995. године са супругом Смиљом и кумом Николом у селу Колинићи у општини Босански Петровац заробили припадници такозване Армије БиХ.

Филиповић је навео да су у војном хангару, гдје је доведен, били и припадници Војске Републике Српске, али да не зна колико их је тачно било јер су заробљени српски војници стално одвођени у Бихаћ, а довођени нови.

Он је истакао да је био у радном воду који је скупљао и сахрањивао тијела погинулих припадника Војске Републике Српске у Босанском Петровцу и околини, наводећи да је у селу Крњеуши сахранио осам погинулих српских бораца, док је у гробљу у Трешњици укопао 15 војника и цивила.

Из Станице полиције у Босанском Петровцу изнио је и на гробље однио извјесног двадесетогодишњег Тадића.

Филиповић је рекао да је у хангару провео мјесец дана у веома тешким условима, након чега је премјештен у неку кућу у којој је био до 1996. године.

Други свједок Тужилаштва Мило Новаковић у исказу који је дао 19. априла 2016. године у Полицијској станици Рибник, рекао је да је 1991. године из Сарајева дошао у село Рисовац у општини Босански Петровац, гдје су живјели његови родитељи.

Када је почела војна акција "Сана", Новаковић је навео да су 14. септембра 1995. године сви укућани, осим оца Славка, који није хтио да напусти кућу, кренули према Санском Мосту.

Свједок је изјавио да је у августу 1999. од рођака Радована чуо да је изнад куће у Рисовцу поред врела пронађен непотпун скелет његовог оца и лична карта, који је касније идентификовао и патолог Жељко Каран.

Новаковић је рекао да је његова родица Ковиљка Новаковић, која је са неколико мјештана остала у селу, убијена поред своје куће, да су убијени и Милан Драгосавац и Драган Илић, а да су неки сељани размијењени.

Браниоци оптужених уложили су приговоре релевантности, законитости и аутентичности на ове исказе, наводећи да искази нису снимани, те да ниједан ни на који начин не терети оптужене.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилима на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и тако онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен, након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Наставак суђења заказан је за 2. септембар.