latinica  ћирилица
26/08/2019 |  15:46 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Човић: Очекујем именовање кандидата за предсједавајућег СМ

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић изјавио је да очекује да Предсједништво БиХ сутра именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

Човић је додао да очекује сутра маневар из Предсједништва БиХ, да се добије кандидат за предсједавајућег Савјета министара, а да се кроз неку другу фазу тај процес поново компромитује.

* Другим ријечима, за мене је апсолутно неприхватљиво да немамо извршну власт након што су странке побједнице направиле заједничко размишљање о будућности БиХ, договориле детаље и подијелиле ресоре, а да то нисмо у стању након пет или десет дана пуном динамиком спровести - рекао је Човић након сједнице Предсједништва ХНС-а.

Он је навео да је фокус непотребно пребачен на Предсједништво БиХ и да се о Савјету министара и програму предсједавајућег треба изјаснити Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Човић је напоменуо да је у споразуму који су 5. августа потписали предсједници ХДЗ-а БиХ, СДА и СНСД-а дефинисано све у вези са евроатлантским путем, економским реформама, изборним законодавством, механизмом координације, да је до краја усаглашен економски и социјални пакет, те расподјела ресора.

- Жеља је била да се до краја ове седмице у парламенту потврди Савјет министара и успоставе све комисије законодавне власти. Учинићемо све да тако буде - рекао је Човић.

Он каже да му није јасно зашто је некоме требало да након споразума отвара питања која су затворена на састанку страначких лидера и шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

- Могу само нагађати. Чињеница да неко провјерава кандидата за предсједавајућег Савјета министара, којег још нема довољно говори о политичким играма и спиновима. Добили смо институционални одговор да нема никаквих препрека. Отварати све карте били би политички наивно, али могуће је да се овај први корак измјести из ове у неку другу институцију, законодавну - рекао је Човић.

Одговарајући на питање шта ће се догодити ако Предсједништво сутра не именује Зорана Тегелтију за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, Човић је рекао да у БиХ већ постоји криза несагледивих размјера јер годину дана од избора није формирана власт.

- Неко је желио усмјерити медијску пажњу на Предсједништво и причу о условљавањима - рекао је Човић и додао да би све осим успостављања власти у наредних неколико дана било крајње неодговорно.