latinica  ћирилица
26/08/2019 |  15:48 | Аутор: СРНА

Пашалић-Мићић: Пренијети власништво над појединим површинама за развој града

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је у Бијељини да је неопходно извршити пренос власништва неких површина са Пољопривредног добра Семберија на Град како би се градили рекреативни и спортски центри и други објекти потребни за његов развој.
Борис Пашалић са Мићом Мићићем - Фото: СРНА
Борис Пашалић са Мићом МићићемФото: СРНА

- Ријеч је о преносу власништва земљишта као, на примјер, за изградњу рекреационо-спортских комплекса - рекао је Пашалић новинарима након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Пашалић је навео да је данашњи састанак организован на његов захтјев, те да је, осим о преносу власништва земљишта, разговарано и о дринском насипу, те да је договорено како ће се на томе даље радити.

- Било је ријечи и о наводњавању, при чему Министарство реализује неколико важних пројеката, прије свега пројекат наводњавања Црњелова који је тренутно у фази изградње и не постоје никакви проблеми - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је било ријечи и о будућим активностима у Бијељини јер се већ наредне године планира реализација пројекта наводњавања подручја села Батковић, на око 500 хектара, а који би се наслањао на постојећи систем.

- Већ крајем наредне године могли бисмо на том подручју имати потпуно функционалан систем, који би финансирало Министарство и који би се на површини од око 1.000 хектара напајао са исте тачке - канала Дашница - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, направљен је велики искорак јер би произвођачи на својим парцелама имали хидранте на које би било довољно да се прикључе и да имају стални притисак за наводњавање кап по кап.

Пашалић је истакао да постоје одређени застоји када је ријеч о регулацији корита и изградњи насипа.

- Ми смо из средстава намијењених изградњи дринског насипа, када смо утврдили да имамо проблем са локалним становништвом, да не бисмо стајали са укупним активностима, дио средстава издвојили за регулацију корита ријеке Јање и данас ћемо обићи и локацију тих радова који иду својом динамиком - рекао је Пашалић.

Он је додао да се истовремено завршава осам обалоутврда које ће бити финансиране из средстава намијењених дринском насипу.

- Договорили смо да је неопходно урадити још нека усаглашавања са локалним становништвом, па ако буде потребе урадићемо и корекцију трасе, уколико са стручне стране буде оправдања за то. Морамо наћи начин како да имамо сагласност становника с једне стране, а с друге да имамо функционалан систем одбране јер се плашимо да смо изгубили много времена у том усаглашавању - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да се може догодити да Србија уради насип на обали ријеке Дрине, а да овај дио у Српској остане перспективно незаштићен.

Пашалић је рекао да су средства Свјетске банке за дрински насип расположива до краја године, али да су у току преговори да се продужи тај рок.

- Разговарали смо и о новом пројекту коридора ријеке Дрине-Саве, гдје ћемо имати средства која ће нам бити на располагању, па чак и средства Европске инвестиционе банке уколико процијенимо неопходним јер је дрински насип толико важан пројекат да новац не смије бити проблем - нагласио је Пашалић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је највећи проблем, када је ријеч о дринском насипу, експропријација земљишта јер је један дио становништва у Јањи, Међашима, Поповима и Амајлијама незадовољан трасом.

- Ићи ћемо у правцу корекције трасе, покушати се договорити и са људима из Јање, али и из Попова и Амајлија - рекао је Мићић.

Он је додао да је тема састанка био и ободни мајевички канал који се ради тако да евентуални вишак воде у каналу не буде проблем у самом граду.

- Веома добро иде пројекат наводњавања у Доњем Црњелову и треба наставити на досадашњи начин - рекао је Мићић.

Он је напоменуо да је највише ријечи данас било у вези са замјеном земљишта, неопходног за рекреациони центар, те да је град од првобитног захтјева од 46 хектара затражио 21 хектар.

- Министар је рекао да ће овај захтјев бити, највјероватније, одобрен, а ми ћемо ту градити и спортску халу и још неке спортске терене - рекао је градоначелник Бијељине.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, боравећи у радној посјети Бијељини, након састанка са Мићићем посјетио је локацију радова на изградњи обалоутврда на Јањи, а након тога посјетиће и локацију радова на изградњи система за наводњавање у Црњелову.